Pierwszy raz robiłam je na tort na chrzest mojej córeczki. Można je zrobić wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łatwe do zrobienia. Można barwić na różne kolory.
Róże z masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę z naszymi piankami i łyżką wody lub soku z cytryny. Jak pianki się rozpuszczą wylewamy je na blat, na którym wysypaliśmy wcześniej połowę cukru pudru, przysypujemy drugą połową cukru i ugniatamy ciasto, powinno mieć konsystencję taką jak plastelina. Masa cukrowa szybko schnie, więc trzeba zawinąć ją w folię spożywczą.
Aby zrobić różę rozwałkowujemy trochę masy na grubość ok 2-3mm i wycinamy kółka, które potem sklejamy. Płatki łączymy przez nawilżenie ich wodą.
Komentarze