Tort na 18 urodziny

  • wyświetlono: 12886 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Urodzinowy tort dla dziewczyny

snack
  • 250min

Składniki

BISZKOPT ORZECHOWY
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżki mąki pszennej
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

CIASTO ORZECHOWE
Po 10 łyżek
mąki
cukru
zmielonych orzechów włoskich
4 jajka
1 proszek do pieczenia

BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY (wszystkie składniki razy 3)
2 jajka
2 łyżki zmielonych orzechów
1,5 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru kryształu
0,5 łyżki mąki pszennej
proszku do pieczenia na koniec łyżeczki

MASA(podaje podwójny przepis)
10 żółtek
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 kostki margaryny
DO DEKORACJI LUKIER PLASTYCZNY

Gotowy lub zrobiony
Składniki
50 ml gorącej wody
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
około 80 dag cukru pudru
kilka drucików florystycznych
barwniki lub sok malinowy
dwie małe wykałaczki
PONCZ
Szklanka mocnej herbaty
2 łyżki rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na 18 urodziny

  • 1. BISZKOPT ORZECHOWY
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylewamy na tortownicę (26 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 30 min.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE
    Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Wylać do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem, ale tylko spód i obsypanej mąką. piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. Po ostygnięciu przeciąć na pół aby powstały 2 krążki.
  • 3. BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY
    Pieczemy 3 takie same biszkopty
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę (20 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 25 min.
  • 4. MASA
    Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną.
  • 5. Lukier plastyczny
    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Cukier puder wysypujemy na blat i wylewamy żelatynę z glukozą. Staramy się zarabiać wszystko razem najpierw łyżką, a potem dłońmi. Wyrabiamy masę do czasu aż będzie mieć konsystencję plasteliny. Farbujemy na dowolne kolory.
  • 6. Biszkopty polewamy ponczem. Nakładamy krem. Zaczynamy od większych krążków. Ciasto orzechowe, krem, biszkopt orzechowy, krem, ciasto orzechowe, cienko krem. Teraz osobno małe krążki przekładamy kremem. obydwa ciasta smarujemy całe kremem i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy przygotować róże do dekoracji. Ja wykrawam krążki z lukru ,trochę rozgniatam na końcach żeby wychodziły ładne płatki składam je, płatek po płatku formując różę. Jeśli ktoś nie ma barwników można farbować lukier sokami lub galaretką.Robimy kilka liści. Na gotowe ciasto nakładamy rozwałkowany lukier zaczynamy od spodu tortu czyli większego ciasta. Odcinamy nadmiar lukru przyciskając lukier aby ładnie obkleił ciasto. Wycinamy dekoracyjne paski z lukru o innym kolorze i przyklejamy wodą do lukru. Nakładamy mniejsze ciasto na tort i również obklejamy go lukrem. cyferkę 18 wycinamy z lukru wkładamy od spodu wykałaczkę aby można je było potem wbić w tort i pozostawiamy do wyschnięcia. Z pozostałego lukru wycinamy gwiazdki wbijamy w nie drucik od spodu i również pozostawiamy do wysuszenia. Dekorujemy tort różami wbijamy cyferki i gwiazdki. Dookoła robimy dekoracyjne kulki. Jak zrobić kokardę pokazuję krok po kroku.
  • Dwa paski7. Z lukru wycinamy dwa paski równe paski
  • Zagniatamy na końcach8. Nakładamy je na dwa osobne ruloniki np po ręczniku papierowym, i zagniatamy na końcach
  • składamy je ze sobą9. Składamy je razem końcami
  • tworzymy harmonijke10. Wycinamy równy kwadrat robimy z niego harmonijkę
  • Łączymy na składaniu11. Nakładamy na łączenie, pozostawiamy do wyschnięcia

Porady

Lukier plastyczny bardzo szybko wysycha więc należy go przykrywać folią jeśli z niego nie korzystamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycietorturodziny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Deser bezowo-jagodowy

Dodane przez: Elisa

Deser bezowo-jagodowy

Pyszny deser z bezami, jagodami...

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Dodane przez: justi2401

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Deser na bazie jogurtów naturalnych,...

Tort arbuzowy

Dodane przez: kada

Arbuzowy zawrót głowy

Któż mu się nie oprze w upalne...

Piankowe lizaki

Dodane przez: Elisa

Piankowe lizaki

Pyszne piankowe lizaki zachęcają...

Tort lodowy

Dodane przez: ankad21

Tort lodowy

Cudowne orzeźwienie na upalne...

Miseczki zbożowe z musem malinowo-miętowym

Dodane przez: rzelkazag

Miseczki zbożowe z musem malinowo- miętowym

Gdy kiedyś na Pinterest zobaczyłam...