Tort urodzinowy na 50 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao,proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do masy białkowej delikatnie mieszając łyżką drewnianą do połączenia sie składników .Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 26 cm.Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 50 min w temp.180 stopni.Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm ,wtedy biszkopt nie opadnie.Studzimy.
2.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy sokiem z wiśni .Spodni blat po nasączeniu smarujemy wiśniami w żelu lub dżemem jak kto woli i nakładamy masę śmietanowo -serową przykrywamy drugim blatem i robimy tak samo ,nakładamy trzeci blat i dokładnie dociskamy .Cały tort smarujemy masą śmietanowo - serową, a boki tortu obsypujemy uprażonym kokosem.Tort dekorujemy ubitą śmietaną i owocami według swojego uznania.
3.Masa śmietanowo - serowa ; śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno dodać rozpuszczoną żelatynę a pod koniec porcjami delikatnie wmieszać ser.
Porady
Kokos praże bez tłuszczu na kolor lekko beżowy ciągle mieszając aby sie nie przypalił.
Komentarze