Tort „Psi Patrol”

4.48 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort urodzinowy dla mojego Filipka. Biszkopt truskawkowy i tradycyjny przełożony masą z serka mascarpone z dodatkiem banana.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt truskawkowy:

    1 opakowanie truskawek liofilizowanych ( 40 g )

    7 jajek

    2/3 szkl cukru

    1 1/3 szkl mąki pszennej

    Biszkopt jasny:

    6 jajek

    1/2 szkl cukru

    1 szkl mąki pszennej

    Krem:

    500 g serka mascarpone

    700 g śmietanki kremówki

    3/4 szkl cukru pudru

    1 łyżeczka żelatyny +30 ml wrzątku

    Dodatkowo:

    około 600 g bananów

    opłatek na tort

    postacie z bajek z opłatka na boki tortu
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort „psi patrol” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt truskawkowy: Truskawki zmiksuj na proszek.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

    2. Ciasto wylej na tortownicę o średnicy 23 cm . Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części

    3. Biszkopt jasny: .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

    4. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części

    5. Krem: Żelatynę rozpuść we wrzątku.

    6. Śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie wlej żelatynę. Do śmietanki dodaj serek i wymieszaj.

    7. W 1 blacie biszkoptu truskawkowego wytnij dziurę np od małego talerza. I wypełnij ją jasnym biszkoptem.

    8. Układamy tort: Biszkopt truskawkowy, odrobina kremu, plasterki bananów (uprzednio skropione sokiem z cytryny) krem, biszkopt truskawkowy z jasny, odrobina kremu, plasterki bananów, krem, jasny biszkopt,

    9. Boki tortu smarujemy kremem. Pozostały krem wkłądamy do rękawa cukierniczego z końcówką do rozetek i dekorujemy górę tortu.

    10. 2 godziny przed podaniem tortu ukłądamy opłatki na górę jak i boki tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować