Tort porzeczkowo orzechowy serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników pieczemy biszkopt w formie w kształcie serca, po wystudzeniu wyrównujemy wierzch skrawając górną część.
Krem 1; masło miksujemy z kremem i likierem
krem 2. masło miksujemy z cukrem pudrem, dżemem posiekaną czekoladą i skrojonym z wierzchu ciasta biszkoptem.
Poncz: mieszamy wszystkie składniki
polewa: żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody czekamy aż napęcznieje. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i żelatynę ( nie gotujemy) na końcu dodajemy śmietanę , mieszamy aż całość się połączy
przełożenie: wierzch biszkoptu skrawamy i wykorzystujemy do kremu. Resztę biszkoptu przekrawamy na pół, dolny placek nasączmy ponczem, smarujemy połową kremu orzechowego, przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy , i wykładamy krem z biszkoptem. Całość zalewamy polewą, gdy stężeje zdobimy, pozostawionym kremem orzechowym zmieszanym z barwnikiem. Odstawiamy do schłodzenia.
Porady
do ponczu możemy dodać kieliszek alkoholu, a krem może mieć dowolny smak,niekoniecznie orzechowy
Komentarze