tort orzechowy

0 (0 ocen)

Tort jest aromatyczny i cudownie orzechowy

Składniki:

  • Składniki na blaty orzechowe:
    8 jajek
    1 szkl. mąki pszennej tortowej
    150g cukru
    150g zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

    Składniki na poncz:
    2/3 szkl wody
    1 laska wanilii
    1/3 szkl cukru
    25-50 ml spirytusu
    2-3 łyżki rumu

    Składniki na krem:
    500g serka mascarpone (mocno schłodzony)
    200 ml śmietany kremówki 36%
    200g masy kajmakowej (ja polecam z Gostynia)
    2 śmietan-fixy (opcjonalnie)

    ponadto:
    400g konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty biszkopt 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy biszkopt przekroić równo na trzy blaty.
  • 2. Wodę zagotować razem z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską). Pogotować ok 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć laskę wanilii dodać spirytus i rum. Wymieszać.
  • 3.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie dodać te śmietan-fixy). Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę schłodzić lekko.
  • tort w przekroju 4.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat. Naponczować go 1/3 ponczu. Wierzch delikatnie posmarować połową konfitury. Na to wyłożyć połowę masy kajmakowej. Przykrywamy to drugim blatem, znów ponczujemy i smarujemy konfiturą. Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ponczujemy. Wyrównujemy całość i wstawiamy do lodówki na chwilę.
    Gdy już lekko się schłodzi wierzch smarujemy masą kajmakową zmiksowaną z masłem (uważać by była już gęsta i w miarę sztywna, bowiem płynny kajmak może nam wsiąknąć w blat). Boki smarujemy ubita kremówką i obsypujemy orzechami włoskimi. Dodatkowo można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi lub wedle uznania swoim pomysłem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować