Składniki na poncz:
2/3 szkl wody
1 laska wanilii
1/3 szkl cukru
25-50 ml spirytusu
2-3 łyżki rumu
Składniki na krem:
500g serka mascarpone (mocno schłodzony)
200 ml śmietany kremówki 36%
200g masy kajmakowej (ja polecam z Gostynia)
2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy biszkopt przekroić równo na trzy blaty.
2. Wodę zagotować razem z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską). Pogotować ok 2 minuty. Przestudzić. Wyjąć laskę wanilii dodać spirytus i rum. Wymieszać.
3.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie dodać te śmietan-fixy). Serek mascarpone lekko zmiksować, dodać masę kajmakową i zmiksować raz jeszcze. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na wolnych obrotach. Masę schłodzić lekko.
4.
Na paterze ułożyć pierwszy blat. Naponczować go 1/3 ponczu. Wierzch delikatnie posmarować połową konfitury. Na to wyłożyć połowę masy kajmakowej. Przykrywamy to drugim blatem, znów ponczujemy i smarujemy konfiturą. Wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ponczujemy. Wyrównujemy całość i wstawiamy do lodówki na chwilę.
Gdy już lekko się schłodzi wierzch smarujemy masą kajmakową zmiksowaną z masłem (uważać by była już gęsta i w miarę sztywna, bowiem płynny kajmak może nam wsiąknąć w blat). Boki smarujemy ubita kremówką i obsypujemy orzechami włoskimi. Dodatkowo można wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi lub wedle uznania swoim pomysłem. Smacznego :)
Komentarze