Sernik biały z musem czekoladowym

5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik jest pyszny,wilgotny z cudownym musem czekoladowym

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na sernik:
    1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego na serniki)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej lub smakowego budyniu śmietankowego lub waniliowego
    530g mleka skondensowanego słodzonego (1 duża puszka)
    3 białka
    sok z 1 cytryny
    3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu

    wykończenie:
    200g śmietany 18%
    2 łyżki cukru pudru

    mus czekoladowy:
    150g cukru pudru
    6 żółtek
    3 białka
    1 łyżka kakao
    200 ml śmietany kremówki 30%
    100g masła
    250g gorzkiej czekolady +50g do dekoracji (w formie wiórek)

Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik biały z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.
    Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min. Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną śmietanę z cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.

    Do metalowej miseczki wsypać część (50g) cukru oraz 6 żółtek i śmietankę. Miseczke umieśćić nad garnkiem z gotującą sie wodą i cały czas mieszając podgrzewać do momentu aż krem zgęstnieje na tyle by przyklejać sie do miski. W połowie gotowania dodać przesiane (!) kakao. Zdjąć masę z ognia i od razu dodać pokrojone w kawałki masło i drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą tworząc gładki kremowy mus.
    Oddzielnie ubić białka ze szczypta soli. Do ubitych powoli dosypujemy resztę cukru i dalej miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Piana ma być bardzo gęsta i lśniąca. Białka powoli i stopniowo dodawać do musu, który delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczony sernik i odstawić do stężenia i schłodzenia najlepiej na całą noc. Po tym czasie dookoła obręczy dokładnie okroić nożem i ją zdjąć. Sernik ponownie odstawić do dalszego chłodzenia aby mógł "pooddychać". Przed podanie posypać wierzch wiórkami z gorzkiej czekolady
    Smacznego :)

Porady

Może się zdarzyć tak że po dodaniu masła i czekolady masa zacznie się rozwarstwiać....Bez paniki wystarczy dodać odrobinę śmietanki i zmiksować na wolnych obrotach i wszystko wróci do normy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować