bułeczki z czosnkiem i pietruszką

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułeczki są pyszne i puszyste.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 bułeczek:

    400 g mąki pszennej chlebowej
    20 g drobnego cukru
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
    260 g mleka
    30 g masła, roztopionego

    Ponadto na posmarowanie:

    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

    Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Nadzienie:

    60 g miękkiego masła
    8 ząbków czosnku drobniutko posiekane
    2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
  • 3. Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

Porady

Użyłam zdecydowanie mniej cukru,dosłownie łyżeczkę do rozczynu ale za to dodałam więcej soli tak na wyczucie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować