Tort Peppa

0 (0 ocen)

Tort z orzechowymi blatami ,przełożony masą budyniową i ubita śmietaną z chrupiącym karmelem i orzechami laskowymi

Składniki:

  • Składniki na blaty orzechowe:
    8 jajek
    1 szkl. mąki pszennej tortowej
    150g cukru
    150g zmielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

    Składniki na masę budyniowo-maślaną:

    10 żółtek
    10 łyżek cukru
    5,5 łyżek mąki pszennej
    2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
    340 ml mleka
    170 g masła


    Składniki na masę z bitej śmietany:

    340 g śmietany kremówki
    200 g + 2 łyżki cukru
    120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort peppa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier i ekstrakt. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z orzechami i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 minut ( to suchego patyczka). Po tym czasie tortownicę wyjąć i z wysokości 50-60 cm upuścić (równo) na podłogę lub blat. Odstawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wyjąć z formy. Gotowy biszkopt przekroić równo na trzy blaty.
  • 2. W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.

    Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

    Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
  • Tort w przekroju
4. Wykonanie

    Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu.Udekorować wedle uznania.
  • image-1s9c2qj 5. Ja ozdobiłam swój tort masą cukrowa. Świnkę wydrukowałam ,wycięłam i z szablonów wycinałam poszczególne elementy z rozwałkowanej i ubarwionej masy.
  • gotowy tort 6. Składniki:

    800g cukru pudru
    100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70ml wody
    ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

    Sposób przygotowania:

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
    Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
    Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować