REKLAMA

Tort Wielkanocny Zajączek

wyświetlono: 1306 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Proponuję Wam bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;)Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :)

opublikowany: 23.01.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) :
    -4 jajka +3 białka z masy
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanki cukru
    -cukier waniliowy
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -skórka otarta z dwóch cytryn
    -sok wyciśnięty z jednej cytryny

    Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) :
    -3 jajka
    -pół szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    - 300g miękkiego masła
    -9 łyżek cukru
    -cukier waniliowy
    -3 żółtka
    -4,5 łyżki mąki pszennej
    -4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    -750ml mleka
    -100g batoników o smaku kokosowym (Princessa, Góralki)
    Masa cukrowa:
    - 50g cukru pudru
    -łyżka czerwonej galaretki
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -łyżka wody
    Dodatkowo:
    - zielona galaretka
    -wiórki kokosowe
    -opakowanie delicji
    -szklanka herbaty+ sok z jednej cytryny
    -4 łyżki marmolady wieloowocowej

Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy.
    Następnie dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
    Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny,
    Formę w kształcie półkuli smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

    Nie martwcie się- ja tez nie miałam formy w kształcie półkuli, ale za foremkę posłużyła mi blaszana miska ;)
    Biszkopt piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę- wiem, jak na biszkopt to strasznie długo, ale mój po pół godziny był na dole surowy, zapewne przez to, że moja forma była wysoka i z góry ciasto się upiekło z dołu nie. Dlatego polecam po pół godziny pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Jeśli z wierzchu za mocno się przyrumienia to na czas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto II
    Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce.
    Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.

    Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek.
  • 3. Masa:

    Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia.

    Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż powstanie jednolita masa.

    Masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki. Mieszamy.
    Drugą odstawiamy bez niczego. Będzie nam ona potrzebna na posmarowanie zajączka z zewnątrz.

  • 4. Masa cukrowa:

    Cukier puder przesiewamy wraz z mąką. Odkładamy 1 czubatą łyżkę.
    Galaretkę zalewamy łyżką wrzącej wody. Mieszamy, aż będzie miała jak najmniej widocznych grudek żelatyny. Można do robić w kąpieli wodnej, będzie się łatwiej rozpuszczać.
    Galaretkę wlewamy do mąki i cukru, mieszamy i próbujemy zagnieść ciasto.
    Jeśli jest za rzadkie można dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki z cukrem, jeśli nie chce się zagniatać można dodać odrobinę wody.
    Z powstałej masy cukrowej zagniatamy elementy na stopy zająca.

    Zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
  • 5. Przełożenie ciasta:

    Ciasto I dzielimy na 3 części.
    Dolną część (największą) układamy na tacy, smarujemy ją marmoladą a następnie masą z wafelkami.
    Na masie układamy delicje i przykrywamy je cienką warstwa masy wafelkowej.
    Przykrywamy drugim blatem, dociskamy. Blat drugi nasączamy herbatą i smarujemy masą wafelkową.
    Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy.

    Do pokruszonego wcześniej ciasta (tego na ogon) dodajemy trochę masy, tak aby ciasto zagniotło i skleiło nam się w ładną kulkę.
    Za pomocą masy przytwierdzamy stópki i ogonek.
    Cały tort z zewnątrz smarujemy białą masą, następnie na stópki przyklejamy dodatki z masy cukrowej.
    Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Zieloną galaretkę kroimy drobno i obkładamy dół zajączka dookoła.

    Gotowe! :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Zajączek wielkanocny

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

kategoria: Desery opublikowany: 06.04.2015 | wyświetlono: 404 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: iza w iza w

Wielkanocny tort zajączek

Przepyszny , delikatny tort zachwyci tych małych i dużych:)Idealny do wielkanocnej kawusi:)

kategoria: torty Desery opublikowany: 23.03.2013 | wyświetlono: 1357 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Baranek i zajączek wielkanocny

Sprawdzony przepis na zajączka i baranka wielkanocnego.

kategoria: ciasta wielkanocne babki baranek wielkanocny Desery opublikowany: 29.03.2013 | wyświetlono: 8506 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: czekoladka czekoladka

Wielkanocny zajączek jogurtowy

Jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Ale także bardzo smacznym ciastem:)

kategoria: babki Desery opublikowany: 23.03.2013 | wyświetlono: 583 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE