Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę, sól i opcjonalnie cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni.
Do smażenia naleśników można użyć klarowanego masła lub oleju.
2.Nadzienie:
Masę przygotowujemy dopiero kiedy mamy już usmażone naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu.
3.Sos owocowy:
Świeże owoce (maliny i jeżyny) umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy ok. 10 min. Jeśli owoce puszczą mało soku można dodać trochę wody.
4.Usmażone naleśniki przekładamy na przemian:
1.naleśnik,
2.dżem porzeczkowy,
3.naleśnik,
4.krem.
5.Na ostatni naleśnik wylewamy ostudzony sos z owoców. Podajemy z ciemnym lagerem.
Komentarze