Tort z biszkoptem japońskim, trzema kremami, tynkiem i dripem. Tort udekorowany rożkami waflowymi i truskawkami w kolorowej polewie czekoladowej. Robiłam takie dwa torty dla moich wnuków na ich święto.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Przepis na 1 tort:
BISZKOPT JAPOŃSKI:
-5 żółtek
-40 g. cukru
-90 g. mąki
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-10 g. kakao
-50 g. mleka
-45 g. oleju
-5 białek+szczypta soli
-60 g. cukru
KREM Z NUTELLĄ:
-150 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-150 g. nutelli
-50 g. cukru pudru
-12 g. żelatyny
-1/4 szklanki wody
OWOCE:
-ok.300 g. truskawek
KREM STRACCIATELLA:
-150 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-12 g. żelatyny
-1/4 szklanki wody
-50 g. mlecznej czekolady
KREM MLECZNY:
-150 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-100 g. mleka w proszku
-50 g. cukru pudru
-12 g. żelatyny
-1/4 szklanki wody
TYNK:
-300 g. masła
-250 g. masy krówkowej
DRIP-CAKE:
-200 g. białej polewy w pastylkach
-ok.50 ml. śmietanki 30 %
-zielony barwnik
DEKORACJE:
-ok.300 g. truskawek
-150 g. polewy białej w pastylkach
-ok.100 ml.śmietanki 30 %
-barwniki jadalne(czerwony, niebieski, pomarańczowy)
-cukrowe dekoracje
-3 rożki waflowe do lodów
-ok.70 g. borówki amerykańskiej
Tort na dzień dziecka "róg obfitości" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.
Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym stopniowo cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.
2.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożoną papierem tylko na dole.
Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
3.Spodni blat, ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej.
4.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i nutellą. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i wyrównać.
5.owoce-Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Porozkładać na kremie.
6.krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że startą czekoladę wmieszać łopatką na sam koniec. Wyłożyć na truskawki i wyrównać.
7.krem 3-Postąpić jak z 1 kremem i wyłożyć do tortownicy na już zastygły krem 2.
8.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
9.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przełożyć na paterę.Odwracając tort do "góry nogami". Góra będzie równiejsza.
10.tynk-Zmiksować miękkie masło z miękką masą na puch. Posmarować cały tort i wyrównać.
11.drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, dodać barwnik i dobrze wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego, przelać do buteleczki z dzióbkiem. Polać kraj tortu, tak żeby polewa spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
12.dekoracje-Najpierw rozpuścić polewę ze śmietanką nad parą.Rozdzielić do 4 szklanek a 3 zafarbować.
13.Na białą polewę nalać troszku kolorowej. Truskawki nabijać na widelec i maczać w szklance. Drugim widelcem zdejmować truskawki i odkładać do zastygnięcia.
14.Zafarbować różnymi kolorami resztę truskawek. Zaraz każdą posypać posypką. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
15.Udekorować tort rożkami, truskawkami i borówką amerykańską.
Ja robiłam jednocześnie dwa takie same torty.
Komentarze