Tort "Czekoladowy róg obfitości"

  • wyświetlono: 1195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przełożony kremem mascarpone z truflami, z polewą z gorzkiej czekolady i mnóstwem czekoladowych pyszności na wierzchu. Taki tort "na bogato" - z pewnością ucieszy solenizanta, uświetni jubileusz lub będzie atrakcją świątecznego stołu :)

portret
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
6 jajek
6 średnio czubatych łyżek cukru
5 średnio czubatych łyżek mąki tortowej
1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 średnio czubate łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
poncz:
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
ew. 1 łyżka alkoholu
krem:
250 g sera mascarpone
250 g śmietanki 30%
150 g cukierków czekoladowych trufli
polewa:
100 g czekolady gorzkiej
100 g śmietanki 30%
dekoracja:
2 rożki waflowe
różne rodzaje cukierków czekoladowych i galanterii czekoladowej
złote perełki cukrowe
ew. garść malin lub inne owoce

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Czekoladowy róg obfitości"

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Z podanych składników przygotowujemy poncz. Trufle przeznaczone do kremu ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser mascarpone i śmietankę na krem umieszczamy w misce i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy trufle i mieszamy.
  • 3. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy 1/3 ilości ponczu i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy i wykładamy równą warstwą resztę kremu. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
  • 4. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do zagotowania, wkładamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wykładamy na wierzch tortu i równo rozsmarowujemy. Tort dekorujemy waflowymi rożkami, cukierkami i galanterią czekoladową, perełkami cukrowymi i ewentualni malinami lub innymi owocami.

Porady

Tak pomyślana dekoracja utrudnia, niestety, krojenie tortu. Aby wygodnie pokroić tort, najlepiej dekorację zdjąć. Aby przy okazji nie zrujnować polewy, najlepiej przed układaniem dekoracji poczekać, aż polewa zastygnie. Wtedy jednak nie da się tortu przetransportować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyświętakarnawałboże narodzenieSylwestertort urodzinowybiszkopt kakaowyimieninyrożki waflowejubileuszTort Jubileuszowytort świątecznyczekoladowa dekoracjakrem mascarpone z truflamitort na wyjątkową okazję

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowo wiśniowy tort

Dodane przez: zzewa

Czekoladowo wiśniowy tort

Pyszny tort czekoladowo wiśniowy....

Tort czekoladowy z wafelkami

Dodane przez: Paulina16621

Tort czekoladowy z wafelkami

Prawdziwa bomba, przepyszny tort...

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Dodane przez: rzelkazag

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Wyśmienity, ale lekko pracochłonny...

TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort z czekoladowymi tulipanami

Tort z ciemnym biszkoptem. Tort...

tort podwójnie czekoladowy

Dodane przez: izaa_a

tort podwójnie czekoladowy

…w tym roku za bardzo nie miałam...

Tort śmietanowo czekoladowy

Dodane przez: danusia19671

Tort śmietanowo czekoladowy

Pyszny torcik czekoladowy do kawy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE