Tort "Czekoladowy róg obfitości"

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowy biszkopt przełożony kremem mascarpone z truflami, z polewą z gorzkiej czekolady i mnóstwem czekoladowych pyszności na wierzchu. Taki tort "na bogato" - z pewnością ucieszy solenizanta, uświetni jubileusz lub będzie atrakcją świątecznego stołu :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    6 średnio czubatych łyżek cukru
    5 średnio czubatych łyżek mąki tortowej
    1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 średnio czubate łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    ew. 1 łyżka alkoholu
    krem:
    250 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    150 g cukierków czekoladowych trufli
    polewa:
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g śmietanki 30%
    dekoracja:
    2 rożki waflowe
    różne rodzaje cukierków czekoladowych i galanterii czekoladowej
    złote perełki cukrowe
    ew. garść malin lub inne owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tort "czekoladowy róg obfitości" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Z podanych składników przygotowujemy poncz. Trufle przeznaczone do kremu ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser mascarpone i śmietankę na krem umieszczamy w misce i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy trufle i mieszamy.
  • 3. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy 1/3 ilości ponczu i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy i wykładamy równą warstwą resztę kremu. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
  • 4. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do zagotowania, wkładamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wykładamy na wierzch tortu i równo rozsmarowujemy. Tort dekorujemy waflowymi rożkami, cukierkami i galanterią czekoladową, perełkami cukrowymi i ewentualni malinami lub innymi owocami.

Porady

Tak pomyślana dekoracja utrudnia, niestety, krojenie tortu. Aby wygodnie pokroić tort, najlepiej dekorację zdjąć. Aby przy okazji nie zrujnować polewy, najlepiej przed układaniem dekoracji poczekać, aż polewa zastygnie. Wtedy jednak nie da się tortu przetransportować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować