Tort oponka na dzień dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier.
Drugi biszkopt upiec tak samo z takich samych składników.
4.krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ,serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć do obu rowków
i wyrównać.
5.Złączyć oba biszkopty, spodami i schłodzić.
6.ganache-Czekoladę połamać w kostki. Rozpuścić nad parą w śmietance, wymieszać, dodać przesiany puder i znowu wymieszać.Ostudzić do gęstniejącej konsystencji i posmarować cały tort. Przenieść na czystą paterę i znowu schłodzić.
7.masa plastyczna- Miękką masę rozwałkować i wyciąć faliście płat.
8.Środek naciąć kilka razy.
9.Przenieść masę na tort, będzie to imitacja spływającego lukru. Udekorować cukierkami, wciskając w masę.
Komentarze