Tort migdałowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożyłam masą migdałową oraz musem czekoladowym. Gotowy torcik ozdobiłam marcepanowymi aniołkami i płatkami kokosowymi oraz kolorową posypką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tortownica o średnicy 20 cm:
    6 jajek
    3 łyżki ciemnego kakao
    szklanka mąki typ 405
    szklanka cukru
    szczypta soli
    pół łyżeczki cream of tartar
    50 ml amaretto

    masa migdałowa:
    200 g startych migdałów
    125 ml mleka
    łyżka miodu
    50 ml amaretto
    szczypta cynamonu

    mus czekoladowy:
    200 g gorzkiej czekolady
    300 ml mleka
    100 g pianek marshmallow

    poncz:
    250 ml czarnej herbaty
    50 ml amaretto

    150 g marcepanu
    płatki kokosowe
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort migdałowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i Amaretto na pulchną masę.
    Do białek dodajemy cream of tartar oraz sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
    Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
    Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
    Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
    Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • 2. Masa migdałowa:
    Mleko podgrzewamy z miodem i cynamonem, wsypujemy migdały i wlewamy Amaretto. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.

    Mus czekoladowy:
    Mleko podgrzewamy. Dodajemy czekoladę, gdy czekolada się rozpuści dodajemy Amaretto i pianki, mieszamy, aż pianki się rozpuszczą, odstawiamy do ostudzenia.
    Blaty biszkoptu nasączamy ponczem (herbatą z Amaretto), przekładamy masą migdałową, na nią nakładamy mus czekoladowy. Wierzch tortu pokrywamy musem czekoladowym. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by mus zastygł na cieście.

    W tym czasie przygotowujemy dekorację. Ja za pomocą silikonowej foremki zrobiłam 12 aniołków, które lekko pociągnęłam złotym barwnikiem.

    Boki ciasta obkładamy płatkami kokosowymi, a na górze układamy aniołki, wierzch lekko posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować