Nieczęsto robię torty, ale lubię oglądać i podziwiać dzieła innych. Taki jak ten tort migdałowo-brzoskwiniowy może zrobić każdy. Nawet taki mało wprawny ,,cukiernik,, jak ja. A tort jest smaczny i bez sztucznych dodatków.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy o średnicy 26 cm
szklanka przegotowanej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
80 ml amaretto
500 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
sok z połowy cytryny
2 łyżki amaretto
słoik dżemu brzoskwiniowego
150 g płatków migdałowych
80 g migdałów
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
łyżka śmietany 18 %
żółtko
Tort migdałowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączyć, najlepiej przy pomocy szpatułki.
Formę wysmarować masłem. Przełożyć do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.
Ciasto wystudzić i podzielić na trzy blaty.
Poncz - w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać sok z cytryny. Do wystudzonego, zimnego ponczu dodać alkohol.
Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Dodać żółtka i śmietanę, a także sok z cytryny i amaretto. Krem musi być gładki.
Spodni blat nasączyć ponczem i posmarować cieniutko dżemem brzoskwiniowym. Nałożyć krem i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Nałożyć krem i przykryć plackiem. Ostatni placek nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Schłodzić.
Krem do dekoracji - masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo śmietanę, żółtko, sok z cytryny i amaretto. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu. Można użyć jeszcze do dekoracji całych migdałów. Migdały wcześniej zaparzyć i pozbawić skórki.
Tort dobrze schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego.
Komentarze