Tort migdałowo-brzoskwiniowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nieczęsto robię torty, ale lubię oglądać i podziwiać dzieła innych. Taki jak ten tort migdałowo-brzoskwiniowy może zrobić każdy. Nawet taki mało wprawny ,,cukiernik,, jak ja. A tort jest smaczny i bez sztucznych dodatków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    masło do wysmarowania formy o średnicy 26 cm

    szklanka przegotowanej wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    80 ml amaretto

    500 g masła
    80 g cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18 %
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki amaretto

    słoik dżemu brzoskwiniowego
    150 g płatków migdałowych
    80 g migdałów

    200 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżka śmietany 18 %
    żółtko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort migdałowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączyć, najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Formę wysmarować masłem. Przełożyć do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.
    Ciasto wystudzić i podzielić na trzy blaty.
    Poncz - w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać sok z cytryny. Do wystudzonego, zimnego ponczu dodać alkohol.
    Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Dodać żółtka i śmietanę, a także sok z cytryny i amaretto. Krem musi być gładki.
    Spodni blat nasączyć ponczem i posmarować cieniutko dżemem brzoskwiniowym. Nałożyć krem i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Nałożyć krem i przykryć plackiem. Ostatni placek nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Schłodzić.
    Krem do dekoracji - masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo śmietanę, żółtko, sok z cytryny i amaretto. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu. Można użyć jeszcze do dekoracji całych migdałów. Migdały wcześniej zaparzyć i pozbawić skórki.
    Tort dobrze schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Migdały Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować