Tort miętowo - cytrynowy

4.47 (173 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo pokaźny i podzielny tort. Idealny na każdą okazję :-)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • placek orzechowy (na formę 23 x 38 cm):
    8 jaj
    1,5 szkl. cukru kryształu
    1 szkl. orzechów włoskich mielonych
    1 szkl. orzechów włoskich siekanych
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki bułki tartej

    wkładka kokosowa:
    5 białek
    1 szkl. cukru kryształu
    15 dag kokosu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cytryna

    placek cytrynowy:
    8 jaj
    1,5 szkl. cukru kryształu
    3 szkl. mąki pszennej
    8 łyżek wody
    8 łyżek oleju
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    3 cytryny

    krem:
    4 szkl. mleka + 5 łyżek
    2 małe cukry wanilinowe (każdy po 16 g)
    25 dag cukru kryształu
    4 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    60 dag masła
    100 g gorzkiej czekolady
    puszka ananasów (moja puszka 570 g)
    15 pastylek miętowych w czekoladzie
    30 ml spirytusu

    mus cytrynowy:
    3 cytryny
    4 żółtka
    1 szkl. cukru kryształu
    2 łyżki masła
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Placek Pasty

Tort miętowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek orzechowy: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać mąkę, bułkę, proszek i orzechy. Masę podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Wkładka kokosowa: białka ubić na sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodawać cukier. Delikatnie wmieszać mąkę, proszek, kokos i wyciśnięty sok z cytryny. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Placek cytrynowy: cytryny sparzyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryn. Masę podzielić na dwie części i rozlać do wyścielonych papierem blaszek. Piec ok. 25 minut w temp. 170 stopni.
  • 4. Krem: trzy szklanki mleka zagotować z cukrami. W szklance mleka roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Masło (o temperaturze pokojowej) utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu utrzeć na gładką masę. Masę podzielić na trzy części (jedna część powinna być nieco większa): do I dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, do II dodać pokrojone w kostkę ananasy a do III (tej największej) dodać rozpuszczone w 5 łyżkach mleka pastylki miętowe i spirytus.
  • 5. Mus cytrynowy: żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Cytryny sparzyć. Do rondelka dać otartą skórkę i sok z cytryn, masło i 1/3 szkl. cukru. Gotować 5 minut na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Wystudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem aż będą puszyste i jasne. Tężejący sok z cytryn wlać do utartych żółtek, dokładnie ubić.
  • 6. Przełożenie: placek cytrynowy – masa miętowa – placek orzechowy – masa z ananasami – placek kokosowy – masa z czekoladą – placek orzechowy – masa miętowa – placek cytrynowy – mus cytrynowy

Porady

Placki cytrynowe naponczować przegotowaną i wystudzoną wodą z cukrem i cytryną. Podaję szacowany czas pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Czekolada Kokos Orzechy Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować