Tort "Gekon" miętowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

Taki tort wymyśliłam i upiekłam specjalnie dla mojego Brata Michała - hodowcy egzotycznych zwierzątek: gekonów, pająków i skorpionów.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    1 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mąki
    2 płąskie łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa
    Masa czekoladowo-cytrynowa:
    1/2 kg sera w wiaderku
    skórka otarta z 1 cytryny
    40 g masła
    2-3 łyżki cukru
    7 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny

    Masa miętowa:
    1/2 kg sera w wiaderku
    4 saszetki mięty
    40 g masła
    3 łyżi cukru
    7 łyżek rozpuszczonej żelatyny

    Masa do dekoracji:
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    250 g margaryny
    500 ml mleka

    Barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort cytrynowy

Tort "gekon" miętowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
  • 2. Dodać kakao mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach
  • 3. Biszkopt przekrój na 4 blaty
  • 4. Masa cytrynowa:
    Margarynę miksuj z cukrem ok 5 min. Dodaj ser, i skórkę z cytryny. Po 2 minutach dodaj żelatynę cały czas miksując
  • 5. Masa miętowa:
    Saszetki mięty włóż do filiżanki i zalej wrzątkiem. Przykryj spodeczkiem. Parz ok 10 min
  • 6. Margarynę miksuj z cukrem ok 5 min. Dodaj ser, i zaparzoną miętę. Po 2 min dodaj żelatynę cały czas miksując
  • 7. Masa do dekoracji:
    Część mleka zagotuj, resztę wymieszaj z budyniami.
    Gotujemy budyń i studzimy.
  • 8. Margarynę zmiksuj na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawaj po trochu budyń
  • 9. Układamy tort:
    biszkopt, masa cytrynowa, biszkopt masa miętowa, biszkopt. Schładzamy w lodówce
  • 10. wierzch tortu smarujemy cienko masa do dekoracji.
    Boki tortu dekorujemy szprycą z końcówką do rozetek.
  • 11. Część masy mieszamy z czarnym barwnikiem. Na torcie za pomocą wyciętgo szablony wykonujemy zarysy gekona.
  • 12. Kolejną część masy farbujemy na żółto i pomarańczowo. Wypełniamy gekona
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować