Masa cytrynowa
Masa czekoladowo-cytrynowa:
1/2 kg sera w wiaderku
skórka otarta z 1 cytryny
40 g masła
2-3 łyżki cukru
7 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny
Masa miętowa:
1/2 kg sera w wiaderku
4 saszetki mięty
40 g masła
3 łyżi cukru
7 łyżek rozpuszczonej żelatyny
Masa do dekoracji:
2 budynie śmietankowe z cukrem
250 g margaryny
500 ml mleka
Tort "gekon" miętowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
2.Dodać kakao mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach
3.Biszkopt przekrój na 4 blaty
4.Masa cytrynowa:
Margarynę miksuj z cukrem ok 5 min. Dodaj ser, i skórkę z cytryny. Po 2 minutach dodaj żelatynę cały czas miksując
5.Masa miętowa:
Saszetki mięty włóż do filiżanki i zalej wrzątkiem. Przykryj spodeczkiem. Parz ok 10 min
6.Margarynę miksuj z cukrem ok 5 min. Dodaj ser, i zaparzoną miętę. Po 2 min dodaj żelatynę cały czas miksując
7.Masa do dekoracji:
Część mleka zagotuj, resztę wymieszaj z budyniami.
Gotujemy budyń i studzimy.
8.Margarynę zmiksuj na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawaj po trochu budyń
9.Układamy tort:
biszkopt, masa cytrynowa, biszkopt masa miętowa, biszkopt. Schładzamy w lodówce
10.wierzch tortu smarujemy cienko masa do dekoracji.
Boki tortu dekorujemy szprycą z końcówką do rozetek.
11.Część masy mieszamy z czarnym barwnikiem. Na torcie za pomocą wyciętgo szablony wykonujemy zarysy gekona.
12.Kolejną część masy farbujemy na żółto i pomarańczowo. Wypełniamy gekona
Komentarze