Tort kokosowo-cytrynowy

  • wyświetlono: 413 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort z przebijająca się kwaskowatością cytryny, ciasto idealne dla tych co nie lubią słodkich wypieków.

iziona
  • 16 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

1 szklanka to 250 ml
ciasto:
1/3 szklanki zmielonych wiórek kokosowych
3/4 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
7 jajek
krem cytrynowy:
2 cytryny
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
500 ml śmietany 36 %
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
dekoracja:
1 łyżka miodu
1/2 cytryny
1/2 szklanki wiórek kokosowych
do nasączenia:
2 łyżki likieru kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo-cytrynowy

  • tort kokosowo-cytrynowy1. Ciasto:
    Zwykłe wiórki kokosowe mielimy na proszek przy pomocy młynka do kawy i odmierzamy 1/3 szklanki.
    Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do uzyskania szklistej bezy, zmniejszamy obroty robota na najmniejsze i delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mieszamy tylko do połączenia się składników. Mąki przesiewamy i dodając małymi porcjami delikatnie mieszamy z masą jajeczna na koniec dodajemy zmielone wiórki kokosowe.
    Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem, pieczemy w 170st około 40 minut do suchego patyczka po upieczeniu energicznie upuszczamy blaszkę na twarda powierzchnię z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.
    Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na cienkie krążki ( wyjdą cztery)
  • tort kokosowo-cytrynowy2. Krem cytrynowy:
    Cytryny szorujemy dokładnie parzymy wrzątkiem, następnie z jednej ścieramy skórę i wyciskamy sok z dwóch cytryn. 2 szklanki wody gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, sok z cytryny mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami, przygotowaną mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Wcześniej namoczoną żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody, dodajemy do gorącej masy cytrynowej i mieszamy do zgęstnienia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dzielimy trzy części.
  • tort kokosowo-cytrynowy3. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dolewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną żelatynę, dzielimy na trzy części.

    Do nasączenia mieszamy wodę, alkohol i sok z cytryny, przygotowaną mieszanka nasączamy krążki z ciasta.

    Jeden krążek z ciasta umieszczamy na talerzu zamykamy obręcz tortownicy i przekładamy śmietana-krem-ciasto-krem-ciasto-śmietana-krem-ciasto-śmietana, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

    Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji podprażamy na patelni i studzimy, cytrynę kroimy w plasterki, miód podgrzewamy na patelni i karmelizujemy na nim plasterki cytryny.

    Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi i plasterkami cytryny.

Porady

Tort najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu wtedy zastygnie i nabierze wilgoci.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosowemiódświętaimprezacytrynysłodki deserlikier kokosowytort.ciasto kosowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kokosowo wiśniowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort kokosowo-wiśniowy

Jasny biszkopt, przełożony frużeliną...

Tort kokosowo-ananasowy

Dodane przez: mzka

Tort kokosowo-ananasowy

Tort wymyśliły moje córki. Jedna...

Tort kokosowo- czekoladowy z toffi

Dodane przez: Marcelina

Tort kokosowo- orzechowy z toffii

W związku z tym ,że lubię kokos,...

Tort kawowo-kokosowy

Dodane przez: aliss06

Tort kawowo - kokosowy

Coś dla miłośników kawy... ale...

TORT KOKOSOWY

Dodane przez: Asica35

TORT KOKOSOWO-ŚMIETANOWY

PYSZNY I MOCNO KOKOSOWY ;)

Tort malinowo-kokosowy

Dodane przez: FeedMeBetter

Tort malinowo-kokosowy

Pyszne, lekkie ciasto. Połączenie...