Tort mandarynkowy z masą śmietanową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z wielkiej radości, że piątek, że przestało padać, że po południu ma być ciepło, że planuję jutro spędzić cały dzień kopiąc w ziemi i napawając się wiosną - wymyśliłam i upiekłam świeżutki, pachnący i pyszny torcik !

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (u mnie kwadratowa forma 18 x 18 cm):
    biszkopt:
    3 duże jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki kakao
    kilka kropli żółtego barwnika - można pominąć, chodzi tylko o kolor biszkoptu
    Do nasączenia:
    sok z 3-4 dojrzałych i słodkich mandarynek
    Masa śmietanowa:
    1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
    5 łyżek niesłodzonego serka twarogowego z wiaderka
    3-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
    3-4 łyżki likieru mandarynkowego/pomarańczowego/wódki
    1 śmietanfix
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia formy
    mąka do oprószenia formy
    cukier puder i kakao do posypania
    mandarynki do ozdobienia
    świeże listki mięty do ozdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort mandarynkowy z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt: jajka ubijam ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodaję przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksuję razem, a na końcu dodaję żółty barwnik. Ciasto przelewam do formy (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut. Upieczone pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne przekrajam na dwa blaty, każdy nasączam dość obficie sokiem z mandarynek.
    Masa śmietanowa:mikserem na najwyższych obrotach ubijam śmietanę przez 3-4 minuty, potem stopniowo dodaję cukier puder, a na końcu śmietanfix. Miksuję jeszcze kilka minut, aż wyraźnie się zagęści, wtedy stopniowo dodaję twaróg, a po połączeniu alkohol.
    Składanie: połowę masy wykładam na jeden blat, przykrywam drugim. Na nim rozsmarowuję pozostałą masę. Za pomocą małego sitka oprósza ozdobnie powierzchnię kakao i cukrem pudrem, na górze układam cząstki mandarynek i świeże listki mięty. Tort najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować