Tort mandarynkowy

4.5 (165 ocen)

Upiekłam go dla męża z okazji Walentynek, ale chciałam odstępstwa od czerwonych serduszek i tak oto powstały pomarańczowe ;) Cytrusy i galaretka doskonale komponują się ze słodyczą masy i kakaowym biszkoptem, tworząc smakowitą całość, która podbiła mojego męża ;)

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    Biszkopt:

    6 jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 - 4 łyżki kakao

    Masa śmietanowa z mandarynkami:

    500ml śmietany 30% Łaciata do ciast i deserów
    250g serka Mascarpone
    1 galaretka pomarańczowa
    1/3 szkl cukru pudru
    7 - 8 mandarynek

    Dodatkowo:

    1 galaretka pomarańczowa
    3/4 szkl wody
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Tort mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia. Obie mąki i kakao mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Zimny biszkopt dzielimy na 3 krążki.
  • 2. Masa śmietanowa: mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i każdą kroimy na mniejsze kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i studzimy (uwaga, szybko tężeje). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę. W osobnym naczyniu miksujemy serek Mascarpone, następnie dodajemy go do ubitej śmietany i krótko miksujemy całość do połączenia. Część masy odkładamy do dekoracji, do reszty dodajemy mandarynki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 15 minut, by masa zaczęła lekko tężeć.
  • 3. Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy ponczem z wody i soku z cytryny i wykładamy na niego połowę masy z mandarynkami. Wyrównujemy i przykrywamy drugim krążkiem, ponczujemy go i wykładamy pozostałą część masy. W trzecim krążku wycinamy foremką dowolne kształty, ponczujemy i nakładamy na wierzch tortu. Częścią odłożonej masy smarujemy krążek z wyciętymi otworami.
  • 4. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 400ml wody (można dodać cukier według uznania) i odstawiamy, by zaczęła lekko tężeć. Gdy będzie przestawała być płynna, wypełniamy nią otwory wycięte w górnym krążku tortu. Wierzch i boki tortu dekorujemy według uznania i wstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Do otworów wyciętych w biszkopcie nie wlewamy płynnej galaretki, bo wsiąknie w ciasto. Śmietana, której użyjemy do masy powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc. Do ponczowania krążków ciasta można użyć alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować