Krem truskawkowy:
¾ szklanki zblendowanych truskawek ( mogą być mrożone)
330 ml śmietany kremówki
Galaretka truskawkowa na pół szkl wody
1 łyżka cukru pudru
Krem kokosowy:
330 ml śmietany kremówki
1 biała czekolada
100 g wiorek kokosowych
Śmietana w proszku śnieżka
Do ozdoby:
330 ml śmietany kremówki
3 sztywniki do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Barwniki spozywcze
Tort mikołaj truskawkowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodać po 1 zoltku i miksować.
Na koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia w kilku etapach i wymieszać łyżką.
Piec 35 min 180 °C
W tortownicy o średnicy 24 cm
Po ostudzeniu przekroić na 3 części
2.Krem truskawkowy:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem.
Następnie po trochę dodawać zblendowane truskawki. Na końcu połączyć krem z tezejacą galaretką
3.Krem kokosowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić razem ze śnieżną.
Potem dodać czekoladę.
Na końcu połączyć krem z kokosem
4.Krem do ozdoby:
Śmietanę ubić z cukrem i sztywnikami. Podzielić krem na kilka części i zabawić na pożądane kolory.
Odrabiać tort na kształt głowy św Mikołaja
Komentarze