TORT MAKOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I ORANGE CURD

4.5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tradycyjny tort makowy z nutą nowoczesności, to połączenie dało rewelacyjny efekt. Słodycz masy czekoladowej w wilgotnym cieście makowym została przełamana lekko kwaskową polewą pomarańczową. Polecam na różne uroczystości rodzinne jak również na zbliżające się Święta.

Składniki:

  • Blaty makowe- porcja na jeden blat (potrzebujemy 3 blaty)
    1/2 szklanki maku (ok. 100 gr.)
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mielonych migdałów
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 krople olejku migdałowego
    ok. 2/3 szklanki mleka

    Masa czekoladowa:
    3 jajka
    3 żółtka
    15 dag cukru
    1 czekolada deserowa
    4 łyżki śmietanki
    400 gr masła
    1 kieliszek wódki

    Orange curd:
    4 żółtka
    sok z 2 pomarańczy
    skórka starta z 1 pomarańczy
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 szklanki cukru
    100gr masła

    1 łyżka żelatyny
    2 -3 łyżki zimnej wody

    posypka czekoladowa
    płatki migdałowe

    tortownica o śr. 26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort makowy

Tort makowy z masą czekoladową i orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak podgotować z mlekiem. Wyłożyć na sitko wyłożone ściereczką i pozostawić najlepiej na całą noc do przeschnięcia.
  • image-24xa6cq 2. Z pomocą domowników mak zmielić 3 razy w maszynce:)
  • image-24yam3b 3. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać bułkę tartą wymieszaną z proszkiem oraz zmielone migdały. Pianę ubić na sztywno, po łyżce dodawać do ciasta delikatnie mieszając, na końcu dodać olejek. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • image-1rpx78j 4. Masa czekoladowa:
    Jajka i żółtka oraz cukier ubić w kąpieli wodnej do białości. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia i jeszcze chwilę poubijać, przestudzić. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce masy jajecznej oraz alkohol. Kilka łyżek masy dłożyc do dekoracji boków tortu. Do pozostałej części dodać czekoladę, wszystko zmiksować.
  • image-277adc4 5. Masą przełożyć blaty makowe.
  • image-1g5611o 6. Boki tortu posmarować masą białą i posypać płatkami migdałów.
  • 7. Orange curd:
    Do garnka dodać żółtka, sok z pomarańczy i cytryny, cukier oraz skórkę pomarańczową. W kąpieli wodnej doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje jeszcze chwilę pogotować następnie zdjąć z ognia i dodawać masło pokrojone na mniejsze częśći, rozmieszać trzepaczką. Masę można przecedzić przez sitko. 1 łyżkę żelatyny rozprowadzić w 2 -3 łyżkach zimnej wody, jeśli potrzeba można lekko podgrzać aby nie było grudek.Dodać do orange curd i wymieszać, gdy zacznie gęstnieć wyłożyć na tort, posypać wiórkami czekoladowymi

Porady

Potrzebujemy ok. 2 szklanki mleka do zagotowania maku potrzebnego do upieczenia 3 blatów makowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować