TORT MAKOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I ORANGE CURD

  • wyświetlono: 1288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny tort makowy z nutą nowoczesności, to połączenie dało rewelacyjny efekt. Słodycz masy czekoladowej w wilgotnym cieście makowym została przełamana lekko kwaskową polewą pomarańczową. Polecam na różne uroczystości rodzinne jak również na zbliżające się Święta.

Magster

Składniki

Blaty makowe- porcja na jeden blat (potrzebujemy 3 blaty)
1/2 szklanki maku (ok. 100 gr.)
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 krople olejku migdałowego
ok. 2/3 szklanki mleka

Masa czekoladowa:
3 jajka
3 żółtka
15 dag cukru
1 czekolada deserowa
4 łyżki śmietanki
400 gr masła
1 kieliszek wódki

Orange curd:
4 żółtka
sok z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
100gr masła

1 łyżka żelatyny
2 -3 łyżki zimnej wody

posypka czekoladowa
płatki migdałowe

tortownica o śr. 26 cm

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

TORT MAKOWY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I ORANGE CURD

  • 1. Mak podgotować z mlekiem. Wyłożyć na sitko wyłożone ściereczką i pozostawić najlepiej na całą noc do przeschnięcia.
  • image-24xa6cq2. Z pomocą domowników mak zmielić 3 razy w maszynce:)
  • image-24yam3b3. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać bułkę tartą wymieszaną z proszkiem oraz zmielone migdały. Pianę ubić na sztywno, po łyżce dodawać do ciasta delikatnie mieszając, na końcu dodać olejek. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • image-1rpx78j4. Masa czekoladowa:
    Jajka i żółtka oraz cukier ubić w kąpieli wodnej do białości. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia i jeszcze chwilę poubijać, przestudzić. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce masy jajecznej oraz alkohol. Kilka łyżek masy dłożyc do dekoracji boków tortu. Do pozostałej części dodać czekoladę, wszystko zmiksować.
  • image-277adc45. Masą przełożyć blaty makowe.
  • image-1g5611o6. Boki tortu posmarować masą białą i posypać płatkami migdałów.
  • 7. Orange curd:
    Do garnka dodać żółtka, sok z pomarańczy i cytryny, cukier oraz skórkę pomarańczową. W kąpieli wodnej doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje jeszcze chwilę pogotować następnie zdjąć z ognia i dodawać masło pokrojone na mniejsze częśći, rozmieszać trzepaczką. Masę można przecedzić przez sitko. 1 łyżkę żelatyny rozprowadzić w 2 -3 łyżkach zimnej wody, jeśli potrzeba można lekko podgrzać aby nie było grudek.Dodać do orange curd i wymieszać, gdy zacznie gęstnieć wyłożyć na tort, posypać wiórkami czekoladowymi

Porady

Potrzebujemy ok. 2 szklanki mleka do zagotowania maku potrzebnego do upieczenia 3 blatów makowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaświęta bożego narodzeniatort z masą czekoladowątort makowy tort urodzinowytort na przyjęcia
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort makowy

Dodane przez: Kasja1986

Tort makowy z kremem czekoladowym

Tradycyjny tort makowy.

Drożdżowa strucla z makiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżowa rolada z masą makową

Rolada/strucla z tego przepisu,...

orange curd

Dodane przez: elka72

Orange curd

Wspaniały pomarańczowy krem.

tort chałwowy

Dodane przez: Smakchwili

Tort czekoladowy z masą mascarpone, chałwą...

Pyszny tort, z lekką masą z serków...

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Dodane przez: Ewa Mróz

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Mocno kakaowe, wilgotne ciasto...

Domowy orange curd

Dodane przez: alaaa

Domowy orange curd

Mocno owocowy, gładki i rozpływający...