Krem pomarańczowy- orange curd

4.94 (156 ocen)

  • 40 min

Dla zwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ok 0.5l kremu:

    4 duże pomarańcze
    1 cytryna
    220g cukru kryształu
    250g masła
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

4.94 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krem pomarańczowy- orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny.
    Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Przelewamy do słoiczka i przestudzony przechowujemy w lodówce do tyg. czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować