Krem pomarańczowy- orange curd

  • wyświetlono: 7659 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Dla zwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów.

Joanna Tokarz
  • 40min

Składniki

Na ok 0.5l kremu:

4 duże pomarańcze
1 cytryna
220g cukru kryształu
250g masła
4 żółtka

Sposób przygotowania przepisu:

Krem pomarańczowy- orange curd

  • 1. Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny.
    Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Przelewamy do słoiczka i przestudzony przechowujemy w lodówce do tyg. czasu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatapomarańczekremna słodkoświętanadzienieboże narodzenieorange curddo ciastdo deserówkrem pomarańczowy

Komentarze

Podobne przepisy

Krem cytrynowy

Dodane przez: KHA

Krem cytrynowy - lemon curd

Pyszny krem cytrynowy. Nadaje się...

Krem pomarańczowy

Dodane przez: simplydeliciouspl

Krem pomarańczowy

Delikatny rozpływający się w ustach...

Lemon curd

Dodane przez: Ola1984

Lemon curd - angielski krem cytrynowy

Ten cytrynowy krem świetnie sprawdzi...

Krem cytrynowy ze świeżo wyciśniętego soku z cytryn.

Dodane przez: kolia3107

Lemon curd, czyli krem cytrynowy

Ten krem można wykorzystać jako...

Mocno cytrynowy krem Lemon Curd

Dodane przez: igraszki losu

Mocno cytrynowy krem Lemon Curd

Lemon curd to gęsty cytrynowy krem,...

Słoneczny krem cytrynowo – mandarynkowy

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Słoneczny krem cytrynowo – mandarynkowy a'la...

Zaciekawił mnie przepis na lemon...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE