Tort makowy z kremem czekoladowym z kwiatową dekoracją z kremu białkowego

5 (144 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Klasyczne połączenie biszkoptu makowego z kremem czekoladowym i domową galaretką winogronową. Tort z dekoracją kwiatową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • tortownica o średnicy 28 cm:
    2 biszkopty makowe:
    proporcje na 1 biszkopt:
    10 jaj
    200 g zmielonego maku czarnego
    3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
    4 łyżki mąki krupczatki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cream of tartar
    2 szklanki cukru
    olejek migdałowy albo kieliszek Amaretto
    szczypta soli

    krem czekoladowy:
    400 g masła w temperaturze pokojowej
    500 ml domowego mleka zagęszczonego słodzonego w temperaturze pokojowej
    100 g gorzkiej czekolady 70%
    3 łyżki śmietanki 36%

    słoiczek o pojemności 500 ml domowej galaretki winogronowej

    poncz:
    500 ml mocnej czarnej herbaty
    50 ml Amaretto

    krem bezowy z jednej szklanki białek
    barwniki w żelu
    tylka rosyjska do kwiatków
    tylka do róż
    tylka do listków
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort makowy z kremem czekoladowym z kwiatową dekoracją z kremu białkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Przygotowujemy mieszankę makową - mak mieszamy z mąką, kaszką orkiszową i proszkiem do pieczenia.

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem soli i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy stopniowo dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku.

    Dalej masę mieszamy już za pomocą łopatki. Dodajemy po łyżce mieszanki makowej. Na koniec dodajemy aromat lub amaretto.

    Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180°C przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest mokry, wydłużamy czas pieczenia.

    Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

    Tak samo postępujemy piekąc drugi biszkopt.
  • 2. Krem:
    Śmietankę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy, gdyż wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej.

    Masło miksujemy do białości, stopniowo dodajemy zagęszczone mleko. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do uzyskania aksamitnego kremu.
  • 3. Poncz:
    Herbatę mieszamy z amaretto.
  • 4. Składanie tortu:
    Każdy biszkopt kroimy na pół.
    Układamy następujące warstwy:
    1. biszkopt, poncz, galaretka winogronowa, krem
    2. biszkopt, poncz, galaretka winogronowa, krem
    3.biszkopt, poncz, galaretka winogronowa, krem
    4.biszkopt
    Jeśli tak jak ja będziecie dekorować tort kremem bezowym, to nie smarujcie wierzchu i boków kremem maślanym.
  • 5. Dekoracja:
    Krem bezowy barwimy na różowo, zielono, biało i turkusowo.
    Kremem turkusowym smarujemy wierzch i boki tortu. Z kremu białego i różowego za pomocą rosyjskiej tylki wyciskamy tulipany. Z różowego za pomocą tylki do płatków róż robimy róże. Z zielonego kremu wyciskamy listki po bokach tort i między kwiatkami.

Porady

Przepisy na kremy białkowe: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra Przepis na galaretkę winogoronową: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-galaretka-winogronowa Przepis na mleko zagęszczone: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-zageszczone-mleko Biszkopty pieczemy na dzień przed składaniem tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować