Tort z klasyczną dekoracją z kremu bezowego

5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jesienny tort orzechowo-kawowy przełożony jabłkami. Wierzch wykonany z czekoladowego ganaszu. Tort wykończyłam błyszczącym czerwonym pyłkiem, który naniosłam ręcznym aerografem. Wierzch udekorowałam lekkim kremem bezowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    100 g mielonych orzechów laskowych
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    30 g drobnej ciemnej kaszki orkiszowej
    20 g skrobi kukurydzianej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt kawowy:
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    łyżka kawy rozpuszczalnej
    4jajka
    łyżka skrobi kukurydzianej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopty piekłam i składałam w rancie do tortów o średnicy 20 cm.

    Mus jabłkowy:
    2 l rozprażonych jabłek
    kardamon mielony 1/2 łyżeczki
    cynamon mielony 1/2 łyżeczki
    łyżka agaru

    Ganasz:
    300 ml śmietanki 36%
    300g gorzkiej czekolady minimum 60%
    łyżka masła

    Krem bezowy:
    100 g białka
    1/4 łyżeczki cream of tartar
    200 g cukru
    70 ml wody

    Dodatkowo do dekoracji:
    czerwony brokatowy pyłek jadalny
    wódka lub spirytus do rozmieszania pyłku
    cukrowe serduszka
    kryształki czerwonego cukru
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Tort kawowy

Tort z klasyczną dekoracją z kremu bezowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. W misce mieszam orzechy, kaszkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  • biszkopt 2. Białka ubijam na sztywno końcówką rózga w dzieży robota planetarnego. Stopniowo dosypuję cukier, chwilę ubijam. Do sztywnych białek dodaję po jednym żółtku.
  • toet 3. Ubijam do uzyskania tzw. kogla mogla.
  • tort 4. Do masy jajecznej wsypuję stopniowo orzechy wymieszane z kaszką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam łopatką silikonową.
  • t0rt 5. Masę przelewam do rantu i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 35 minut. Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.
  • tort 6. Analogicznie jak biszkopt orzechowy wykonujemy biszkopt kawowy. Zamiast orzechów i kaszki dodajemy wymieszaną mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kawą.
  • tort 7. Ostudzone biszkopty kroję każdy na 2 blaty.
  • tort 8. Do rozprażonych, gorących jabłek dodaję cynamon, kardamon i agar. Dokładnie mieszam i prażę 3-4 minuty.
  • tort 9. Krem bezowy :
    Z wody i cukru gotuję syrop. Gdy syrop zaczyna się gotować ubijam na sztywno białka z cream of tartar w dzieży robota planetarnego końcówką rózga. Syrop gotuje do temperatury 120°C.
  • TORT 10. Ciągle miksując do sztywnych białek cienką strużką wlewam syrop.
  • tort 11. Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 15-20 sekund. Krem jest puszysty, lekki, lśniący i trzyma formę.
  • tort 12. W rondelku podgrzewam śmietankę, dodaję kawałki czekolady. Mieszam aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaję masło i mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
  • tort 13. Ciasto wyjmuję z rantu. Wierzch i boki pokrywam ganaszem, Wstawiam do lodówki.
  • tort 14. Pyłek brokatowy mieszam w alkoholu i za pomocą ręcznego aerografu rozprowadzam po wierzchu i bokach tortu.
  • tort 15. Krem umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką otwarta gwiazda i wykonuję na wierzchu tortu dekorację.
  • tort 16. Bezową dekoracje delikatnie za pomocą ręcznego aerografu pokrywam pyłkiem brokatowym.
  • tort 17. Na kremie za pomocą pęsety umieszczam cukrowe serduszka i na dole tortu cukrowe kryształki.
  • tort 18. W rancie umieszczam biszkopt orzechowy. Przekładam gorącymi jabłkami, układam kolejny biszkopt. Wykładam kolejną warstwę jabłek. Układam biszkopt. Wylewam kolejną warstwę jabłek, przykrywam biszkoptem. Ciasto pozostawiam do wystudzenia i zimne wstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować