Ciasto Makowa panienka z dekoracją z kremu białkowego

5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysłodawcą tego ciasta jest mój mąż, gdyż poprosił o makowe ciasto z kremem maślanym i galaretką. Tak powstało ciasto Makowa panienka. Dekorację ciasta wykonałam z kremu białkowego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    blacha 36x28cm
    8 jajek
    szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 lub 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 łyżki suchego maku
    szczypta soli
    cream of tartar
    łyżka soku z cytryny

    krem:
    400 g masła, w temperaturze pokojowej
    500 ml domowego mleka zagęszczonego, w temperaturze pokojowej
    esencja waniliowa

    3 galaretki, każda rozpuszczona w szklance gorącej wody

    herbata earl grey do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowa panienka z dekoracją z kremu białkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cream of tartar. Usztywniamy pianę stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny. Mąkę przesiewamy ze skrobią do masy jajecznej, mieszamy łopatką. Na końcu dodajmy suchy mak. Wymieszaną masę, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C około 20 minut. Biszkopt sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Studzimy na kratce.

    W czasie , biszkopt się studzi, parzymy herbatę.
  • 2. krem maślany:
    Bardzo ważne, jest to żeby zarówno masło jaki i mleko miały temperaturą pokojową.

    Masło ubijamy do białości, ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko zagęszczone. Na koniec dodajemy esencję waniliową.
  • galaretki 3. Składanie ciasta:
    Ciasto kroimy na pół. Każdą cześć nasączamy herbatą. Krem dzielimy na pół i smarujemy nim obie połówki ciasta. Na jedną cześć układamy galaretki pokrojone w paski. Przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto obciążamy i odkładamy na 30 minut.
    Ciasto polewamy polewą z czarnego kakao i ozdabiamy makami z kremu białkowego.
    Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia kremu i polewy.

Porady

krem z którego robiłam dekorację: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-wersja-szklankowa polewa do ciasta: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lsniaca-polewa-z-czarnego-kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować