Tort makowo-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na trzy części.
2.Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyniu, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę
3.Krem maślany: Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
4.Masa cukrowa: Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje dodać glukozę, cały czas mieszając delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno tego zagotować! Delikatnie schłodzić. Ciepły lecz Ne gorący roztwór przełożyć do miski, dodać połowę cukru, zmiksować, następnie stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas miksując. Gdy masa stanie się gęsta można zacząć wyrabiać ją ręką, do powstania konsystencji elastycznej plasteliny. Rozwałkowywać na blacie, dość obficie podsypanym cukrem pudrem.
5.Przełożenie: Na pierwszą część ciasta makowego wyłożyć 1/3 kremu, na krem nałożyć ciasto makowe, posmarować go ponownie kremem przykryć ostatnim ciastem. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Włożyć do lodówki. Gotową masę cukrową przełożyć na tort, wygładzić czystą ściereczką, odciąć niepotrzebne fragmenty. Pozostałą masę cukrową można zabarwić i wykorzystać do zrobienia drobnych dekoracji lub szczelnie owinąć w folię i przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.
Komentarze