Tort makowo-chałwowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moje ulubione połączenie smaków w tortowej aranżacji. Dekoracja - efekt pracy mojego Kochanego męża:)))

  • 50 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto makowe:
    6 jajek
    150g cukru pudru
    400g sparzonego i zmielonego maku
    1 łyżka kawy
    2 łyżki mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem chałwowy:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    200g chałwy waniliowej
    200g masła
    1 łyżka cukru pudru

    Krem maślany:
    150g margaryny
    5 łyżek cukru pudru

    Masa cukrowa:
    400g cukru pudru
    50g glukozy w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowo-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na trzy części.
  • 2. Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyniu, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę
  • 3. Krem maślany: Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
  • 4. Masa cukrowa: Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje dodać glukozę, cały czas mieszając delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno tego zagotować! Delikatnie schłodzić. Ciepły lecz Ne gorący roztwór przełożyć do miski, dodać połowę cukru, zmiksować, następnie stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas miksując. Gdy masa stanie się gęsta można zacząć wyrabiać ją ręką, do powstania konsystencji elastycznej plasteliny. Rozwałkowywać na blacie, dość obficie podsypanym cukrem pudrem.
  • 5. Przełożenie: Na pierwszą część ciasta makowego wyłożyć 1/3 kremu, na krem nałożyć ciasto makowe, posmarować go ponownie kremem przykryć ostatnim ciastem. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Włożyć do lodówki. Gotową masę cukrową przełożyć na tort, wygładzić czystą ściereczką, odciąć niepotrzebne fragmenty. Pozostałą masę cukrową można zabarwić i wykorzystać do zrobienia drobnych dekoracji lub szczelnie owinąć w folię i przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować