1.wykonanie biszkoptu:
białka ubić na sztywno można dodać odrobinę soli następnie dodajemy cukier i ubijamy aż ciasto zacznie się błyszczeć. Do masy białkowej dodajemy żółtka i ubijamy na najwyższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wkładamy do tortownicy 25 cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
2.wykonanie bezy sezamowej:
Wymieszać razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy, aż nie będzie czuć kryształków. Dodajmy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łopatką.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
3.wykonanie kremu:
część mleka zagotować w reszcie rozrabiamy maki, cukier i żółtka.Kiedy mleko się zagotuje wlewamy rozrobione składniki i ciągle mieszamy aby nie zrobiły się grudki.Gotujemy budyń po zagotowaniu dodajemy do gorącego chałwę i miksujemy na gładka masę.Po wystudzeniu mieszamy z masłem.
4.Biszkopt kawowy przekroić na dwie części nasączyć (pół szklanki przegotowanej wody,sok z wyciśniętej połówki cytryny i łyżka wódki lub spirytusu-jeśli dla dzieci alkohol pomijamy).Na biszkopt wykładamy część kremu na krem owoce żurawiny na to masa sezamowa krem owoce żurawiny biszkopt kakaowy krem na wierzch uprażone migdały na suchej patelni.
Komentarze