Tort makowo - brzoskwiniowy z rodzynkami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort makowy z śmietaną i brzoskwiniami. Idealny na każda okazję .

  • 2 godz.

Składniki:



  • Ciasto:

    50 g margaryny roztopionej
    0,75 szklanki cukru
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki soku z brzoskwiń
    1 puszka brzoskwiń
    500 ml śmietany 36 %
    0,5 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:

    0,5 szklanki rodzynek
    100 ml czystej wódki
    250 ml śmietanki 36 %
    1 łyżka żelatyny
    50 ml wody
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowo - brzoskwiniowy z rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB WYKONANIA;


    Ciasto:

    Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
    Dodajemy po jednym żółtku.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
    Wsypujemy pomału do ubitych białek.
    Na koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę . Miksujemy delikatnie.
    Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 30 minut.
    Po upieczeniu wyjmujemy ,studzimy i kroimy na 3 równe blaty.
  • 2. Masa śmietanowa:

    Ubijamy śmietanę 36 % na sztywno razem z cukrem pudrem. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance zimnej wody, wlewamy 3 łyżki soku z brzoskwiń i podgrzewamy aż się rozpuści.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę ,odkładamy kilka do dekoracji.
    Rodzynki zalewamy wódką i moczymy 30 minut, następnie odcedzamy, a do alkoholu dolewamy 3/4 szklanki soku z brzoskwiń.
    1 łyżkę ubitej śmietany mieszamy z żelatyną .
    Wlewamy do reszty śmietany i miksujemy.
    W tortownicy układamy jeden blat ciasta makowego.
    Skrapiamy go wódką wymieszaną z sokiem.
    Przykrywamy połową masy śmietanowej, posypujemy brzoskwiniami wymieszanymi z rodzynkami.
    Przykrywamy drugim nasączonym ponczem blatem makowym. Wykładamy resztę masy śmietanowej i posypujemy owocami i rodzynkami.
    Przykrywamy trzecim blatem.
  • 3. Dekoracja;

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną uprzednio moczoną w wodzie żelatynę. Miksujemy.
    Ozdabiamy boki i wierzch tortu.
    Dekorujemy pokrojonymi w plastry brzoskwiami i rodzynkami. Możemy ozdobić winogronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować