Bułki jagodzianki

  • wyświetlono: 1797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne bułki z jagodami .

SLONCE
  • 120min

Składniki



50 g świeżych drożdży
1 kg maki pszennej
3/4 szklanki oleju
szczypta soli
500 ml ciepłego mleka
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ

nadzienie:

400 g świeżych jagód
2 łyżki cukru kryształ


1 łyżka mąki ziemniaczanej.

dodatkowo :
mleko do smarowania bułek

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki jagodzianki

  • 1. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z cukrem.
    Dosypujemy do nich mąkę ,sól. Wbijamy jajka. Wyrabiamy. Dolewamy pod koniec wyrabiania olej.
    Odstawiamy ciasto na około 60 minut by podwoiło swą objętość.

    Po tym czasie dzielimy na równe kawałki i kształtujemy okrągłe placuszki. Zostawiamy je na kolejne 15 minut.

    Jagody wcześniej opłukane łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
    Na każdy placuszek nakładamy po łyżce jagód .
    Zlepiamy dokładnie i układamy na posypanej mąką blasze.
    Odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut aż bułki nabiorą złotego koloru.

Porady

Jagody mieszamy z cukrem i mąką w końcowym etapie przygotowywania bułek, gdy zrobimy to wcześniej jagody puszczą soki i będzie nam trudniej je nakładać na ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

Jagodzianki

Dodane przez: joanna30

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni więc grzechem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE