Taki tort możecie przygotować na wiele okazji, imprezę rodzinną, urodziny czy święta . Ja swój przygotowałam z okazji niedzieli;). Prosty a jaki smaczny, polecam:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka rozm. L
8 łyżek cukru do wypieków
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie:
1 puszka brzoskwiń
600 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
4 pralinki kokosowe ( do dekoracji)
Prosty tort makowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtej. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 zoltku caly czas mieszając.
2.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać mak i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm.
3.Brzoskwinie odcedzić ( zalewę zachować). 1 połówkę owocu odłożyć do dekoracji a resztę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 1/3 wody. Zalewę (250 ml,resztę ponownie odłożyć),zagotować i dodać żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do wystygnięcia. Następnie dodać kawałki owoców.
4.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
5.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go zalewa z brzoskwiń. Nałożyć 1/3 śmietany. Wyrównać. Dać 1/2 brzoskwiń. Nałożyć drugi blat ciasta, który również nasączyć. Nałożyć śmietanę i resztę owoców. Na koniec dać ostatni kawałek ciasta.
Resztą bitej śmietany posmarować wierzch i boki ( 2 łyżki odłożyć). Z odłożonej śmietany zrobić rozetki. Udekorować brzoskwinia i pralinkami. Wstawić do lodówki na 3-4 godzin.
Smacznego!
Komentarze