Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Przed ubijaniem białek dodać szczyptę soli. Ubijamy białka i stopniowo dosypujemy cukier i dokładnie ubijamy aż piana będzie sztywna wtedy dodajemy po 1 żółtku i każdo razowo dobrze miksujemy! Tu kończy się rola miksera! Mąkę pszenną, ziemniaczaną , i proszek możemy razem wymieszać potem małymi porcjami dodajemy ją do masy i mieszamy delikatnie łyżką!(mąka ma być przesiana!)Jak już wszystko wymieszamy to dodajemy oliwę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do nasmarowanej wcześniej i posypanej bułką tortownicy (średnica 26cm) i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50-55 minut do suchego patyczka.
Krem: Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski zaczynamy miksować trochę i dodajemy śmietan fiksy i ubijamy aż będzie sztywna. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Pamiętajmy żeby nie miksować znowu za długo ponieważ może nam się masa zważyć.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. (najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej) Bierzemy spód nasączamy wodą z cytryną albo sokiem od brzoskwiń. Nakładamy krem na to układamy pokrojone w półksiężyce brzoskwinie nakładamy kolejny blat nasączamy ponownie krem ,owoce i przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i górę kremem. Do posypani boków i zrobienia kółeczka na górze użyłem pokruszonych herbatników ale można również użyć płatków migdałów. Na górze również układamy dookoła brzoskwinie tworząc słoneczko
Komentarze