Dżem z gruszek

  • wyświetlono: 23224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszny dżem z gruszek - idealny do świeżego pieczywa czy naleśników. U mnie w spiżarni zawsze mam kilka słoiczków na zapas, bo ekspresowo znika z półek.

SLONCE
  • 30min

Składniki

3 kg obranych i wydrążonych z nasion gruszek
550 g cukru kryształ
2,5 łyżeczki mielonego imbiru
20 g kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z gruszek

  • 1. Obrane gruszki kroimy w kosteczkę .
  • 2. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
    Gdy dżem zgęstnieje dodajemy imbir i kwasek cytrynowy.
    Gotujemy jeszcze około 30 minut.
    Całkowity czas smażenia - gotowania dżemu to około 2 godzin.
    Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
    Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry. Dżem z gruszek jest gotowy!

Porady

Gotujemy, często mieszając by owoce nieprzywarły do dna. Dżem z gruszek wyjdzie wtedy aksamitny, bardzo owocowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakidżem z gruszek

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki bez smażenia

Dżem z cukinii

Dodane przez: ewiczka2304

Dżem z cukinii

Pyszny dżem z zaskakującego składnika...

Dżem Z Papierówek

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Z Papierówek

Przygotowanie takiego dżemu to...

Dżem z kaliny

Dodane przez: Skotka

Dżem z kaliny

Babcia robiła sok z owoców kaliny...

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dodane przez: jozefkrusa

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dżem z jarzębiny nie należy do...

Dżem z dyni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z dyni.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE