Dżem z gruszek

4.42 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny dżem z gruszek - idealny do świeżego pieczywa czy naleśników. U mnie w spiżarni zawsze mam kilka słoiczków na zapas, bo ekspresowo znika z półek.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg obranych i wydrążonych z nasion gruszek
    550 g cukru kryształ
    2,5 łyżeczki mielonego imbiru
    20 g kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.42 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane gruszki kroimy w kosteczkę .
  • 2. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
    Gdy dżem zgęstnieje dodajemy imbir i kwasek cytrynowy.
    Gotujemy jeszcze około 30 minut.
    Całkowity czas smażenia - gotowania dżemu to około 2 godzin.
    Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
    Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry. Dżem z gruszek jest gotowy!

Porady

Gotujemy, często mieszając by owoce nieprzywarły do dna. Dżem z gruszek wyjdzie wtedy aksamitny, bardzo owocowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować