TORT KORA ORZECHOWA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

pyszny tort doskonały na każdą uroczystość

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
    2 łyżki mąki,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem kawowy:
    1 szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    200 g masła,
    2 łyżki kawy sypanej

    Dodatkowo:
    biszkopt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeniem, boki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Krem kawowy:
    Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy.
  • 3. Przełożenie tortu:
    Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy od wewnętrznej strony dżemem, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

kora orzechowa

4.5 (144 ocen)

Kora orzechowa

Teodorka Moje ulubione ciasto. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować