tort kokosowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Polecam bo jest lekki, delikatny po prostu pyszny!!!

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    100 g mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    130 g drobnego cukru
    30 g roztopionego masła

    krem kokosowy:
    250g serka mascarpone
    500 ml słodkiej śmietany 30%
    50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
    wiórki kokosowe ok szklanki
    truskawki

    nasączenie:
    100 ml mleka
    100 ml mleka kokosowego
    100 ml malibu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort kokosowy

Tort kokosowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w2qjql 1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie.
    Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
  • 2. Schłodzoną śmietanę należy ubić. Do mascarpone dodać i cukier dobrze wymieszać mikserem,
    następnie dodać wiórki kokosowe. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • image-1v67tcd 3. Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy i smarujemy kremem. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kokos Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować