Tort kokosowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Składniki na poncz wymieszać razem.
Wystudzone blaty biszkoptu przekroić wzdłuż na dwie połowy. Jedną nasączyć obficie ponczem.
Składniki na masę (oprócz margaryny) dzień wcześniej połączyć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, tłuszcz należy utrzeć do białości, dodawać po łyżce masy, aż uzyskamy jednolita masę, która kładziemy na przekrojonym spodzie tortu. Na masę położyć drugą cześć ciasta i znów nasączyć ponczem.
Truskawki wraz z sokiem zmiksować na mus, dodać galaretki i wymieszać. Wyłożyć na drugą część tortu.
Białka na bezę ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę oraz ocet. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez 1,5 godziny.
Wystudzoną bezę wyłożyć na mus z truskawek i docisnąć. Wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze