Tort kokosowo-cytrynowy na 80 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt w 180*C około 30-40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Krem cytrynowy (lemon curd): Jajka roztrzepać z cukrem i wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i mieszać około dwóch minut. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Kokos usmażyć na maśle.
3.Na mleku ugotować budyń z cukrem i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody. Budyń zmiksować z kremem cytrynowym, koksem, kremówką i żelatyną. Przekładać blaty biszkoptowe. Wierzch posmarować i udekorować masą maślaną i ozdobami.
Porady
Krem maślany do ozdoby tortu można zamienić na bitą śmietanę.
Komentarze