Tort cytrynowy

  • wyświetlono: 815 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny cytrynowy torcik, nie za słodki. Wspaniały na każdą uroczystość.

anaid123
  • 270min

Składniki

Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty) tortownica 26 cm.
5 jajek
10 dkg mąki ziemniaczanej
10 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek wody
2 łyżeczki octu

Masa budyniowa:
600 ml mleka,
2 surowe żółtka,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
sok z 1 cytryny,
1 kostka masła

Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 36%
łyżeczka żelatyny
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
200 ml mocnej herbaty
50 ml amaretto
3 łyżki soku z cytryny
2 cukry waniliowe

Lukier:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki
60 - 70 dkg cukru pudru
aromat cytrynowy
barwnik: żółty, zielony

Dodatkowo:
ziarna sezamu
kakao
1 litr śmietany kremówki
złote perełki cukrowe
żółta posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort cytrynowy

  • 1. Pieczemy 2 jasne biszkopty Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy przekrawamy na pół.
  • 2. Masa budyniowa:
    450 ml mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka wraz z sokiem z cytryny rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Przestudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na 2 równe części.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować.
  • Ozdoby z lukru4. Lukier:
    Margarynę z wodą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, jak zacznie wrzeć wsypujemy szklankę mąki i prażymy na ogniu cały czas mieszając ok 4 minut.
    Studzimy i następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropli aromatu cytrynowego.
    Wyrabiamy masę dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
    Lukier porcjujemy, do jednej części dodajemy barwnik zielony do 2 części barwnik żółty.
    Lukier rozwałkowujemy i za pomocą wykrawaczy wycinamy kwiaty, tak samo postępujemy z listkami.
    Ziarna sezamu mieszamy z kakaem, aby delikatnie zabarwiły się na kolor brązowy.
  • Tort cytrynowy5. Biszkopty nasączamy ponczem przekładamy od dołu : biszkopt część masy budyniowej, biszkopt, masa śmietanowa, biszkopt, masa budyniowa.
    Cały tort pokrywamy ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Zdobimy kwiatami, ( środki robimy z ziaren sezamu), listkami, perełkami, posypką.
    Chłodzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylatorturodzinycytrynamasa cytrynowakomuniaimieninytort cytrynowy ciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort cytrynowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort cytrynowy

Gotuję i piekę dla rodziny i znajomych.

tort cytrynowy

Dodane przez: danusia

Tort cytrynowy

Zrobiłam go na 17- tą rocznicę...

tort z truskawkami

Dodane przez: ula243

Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa

Podstawa tego torta ,jest przepis...

Tort cytrynowy babci Krysi

Dodane przez: stenia22

Tort cytrynowy babci Krysi

Ten przepyszny tort znika z talerza...

image-0bxj3e7

Dodane przez: IzabelaT

TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY

Kilka lat temu zrobiłam pierwszy...

TORT KAKAOWO - CYTRYNOWY

Dodane przez: Magda_Z

Tort kakaowo cytrynowy

Pyszny wykwintny tort, o wyrazistym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE