Tort kokosowo - cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny i orzeźwiający!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej

    KREM:


    200 g wiórków kokosowych
    1 duży (400ml) jogurt grecki
    0,5 litra śmietany kremówki 30 %
    2 galaretki cytrynowe
    6 łyżek cukru pudru

    PONCZ:

    1/2 szklanki wrzątku
    sok z 1 dużej cytryny
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st.
    Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
    Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.


    Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4 do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować