Tort Kavkaskaya

4.48 (167 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

znany od setek lat kaukaski tort miodowo-orzechowy, tajemnica jego smaku to połączenie miodu, orzechów włoskich i dobrej jakości masła, wymagający w przygotowaniu, kompensuje trud wyśmienitym smakiem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 340 gramów
    - cukier puder: 340 gramów
    - miód: 260 gramów
    - mielone orzechy włoskie: 70 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 dekagram
    - jajka: 3 sztuki

    - mielone orzechy włoskie: 16 dekagramów
    - gorące mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 1 łyżka
    - masło: 30 dekagramów
    - olejek waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kavkaskaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort kavkaskaya - ciasto 1. Ciasto (maka, cukier, miód, jajka, orzechy, proszek do pieczenia) zagnieść razem na gładką masę i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu.
  • Tort Kavkaskaya - upieczone placki 2. Rozwałkować na cienkie ciasto i upiec ok. 5-6 placków w temp. 220 st. Blachę dobrze przesypać mąką, nawet jeśli dawany jest papier do pieczenia. Zdejmować jeszcze ciepłe, inaczej się połamią.
    Mnie wyszło troszkę mniej, rozwałkowałam grubiej.
  • Tort Kavkaskaya - przekładanie kremem 3. Orzechy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodawać powoli wanilie, roztrzepane jajka, mąkę oraz orzechy. Mieszać aż do zgęstnienia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać powoli zimny ugotowany krem. Placki przekładać kremem (najpierw oczyścić je z mąki) i przycisnąć, aby zmiękły. Zostawić na noc by zmiękły. Można pola polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować