Kaszubski tort z fasoli

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Średni

kaszubska wigilijna słodycz

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajko świeże: 8 sztuk
    - dżem o kwaskowatym smaku: 20 dekagramów
    - sok z buraków: 1 łyżka
    - bulka tarta: 5 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - fasola jaś: 20 dekagramów
    - białko jaja: 1 sztuka
    - cukier puder na lukier: 50 dekagramów
    - migdały w całości: 5 sztuk
    - migdały: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Kaszubski tort z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaszubski tort z fasoli 1. Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel. Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto w poprzek, aby uzyskać 3 blaty.
  • kaszubski tort z fasoli 2. Posmaruj dżemem i składaj w tort.
  • kaszubski tort z fasoli 3. Utrzyj białka z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj. Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków). Tak przygotowanym lukrem obsmaruj tort. Boki posyp płatkami migdałowymi. Na wierzchu nieco ciemniejszym lukrem wykonaj "esy, floresy"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować