wielkanocne zajączki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób

jadalna dekoracja stołu świątecznego

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    120g masła
    9 łyżek cukru
    1 łyżka esencji waniliowej (klik)
    3/4 szkl. mąki pszennej
    2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    120g zmielonych migdałów
    2 łyżki rumu

Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie powoli pojedynczo wbijać jajka nie przerywając miksowania (może się zdarzyć że masa na tym etapie lekko się zwarzy - nie ma to większego znaczenia gdyż w dalszej części się wszystko ładnie rozprowadzi). Dodać esencję waniliową, rum, sól, proszek do pieczenia, wymieszane i przesiane mąki oraz migdały. Wyrobić dokładnie mikserem ciasto. Foremki rozpiąć, dokładnie natłuścić, wysypać np. kaszą manną i spiąć ponownie. Ciasto powoli i delikatnie wlewać łyżką do wysokości ok 3/4 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy jest gotowe. Po tym czasie wyjąć i pozostawić w formie jeszcze ok 10 minut. Następnie delikatnie odpiąć klipsy i zdjąć obydwie części blaszki. Studzić na kratce. Wystudzone figurki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jeśli dół figurki uniemożliwia jej stabilne stanie należy go wyrównać nożem :)
    Z podanego przepisu wychodzą dwa zajączki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS-01_2014

Komentarze

Podobne przepisy