Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami

5 (2 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort okazjonalny na większe przyjęcie. Tort duży, prostokątny z 4 biszkoptami. Przełożony: 3 żelkami i 3 kremami. Tort obłożony kremem maślanym a oblany polewą w drip-cake. Tort udekorowany, ozdobami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla córki i zięcia na przyjęcie jubileuszowe.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY : 2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY :2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ŻELKA MALINOWA:
    -700 ml. frużeliny malinowej
    -300 ml. wody do frużeliny
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka malinowa

    1/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -500 ml. syropu z brzoskwiń
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    2/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA Z CZARNEJ PORZECZKI:
    -700 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
    -300 ml. wody
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka borówkowa

    3/ KREM Z MASCARPONE:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM Z MILKY WAY:
    -530 g. masła
    -530 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -100 g. mleka w proszku

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -500 g. białej czekolady
    -250 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -600 g. masy z mleka w proszku
    -kilka kul dekoracyjnych, srebrnych
    -barwnik jadalny srebrny
    -gotowy topper
    -świeczka woskowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Tort jubileuszowy - prostokątny z żelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. dwa jasne i dwa ciemne z kakao. Biszkopty można upiec dzień wcześniej. Zafoliować każdy osobno i odstawić. (ja foliuję od razu z blaszką, żeby biszkoptu nie połamać)
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Można nasączyć trochę wodą z cytryną i cukrem, ale to nie konieczne, bo od żelki będzie wystarczająco wilgoci.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 3. żelka- Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l. syropem z puszki a jak braknie to wodą. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do musu z syropem i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Z następnymi żelkami postąpić podobnie.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 4. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki, papierem i wysokim rantem. Włożyć tam biszkopt jasny.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 5. Na biszkopt wlać tężejącą żelkę malinową i rozprowadzić. Schłodzić do zestalenia.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 6. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zastygłą żelkę i wyrównać.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 7. Przykryć ciemnym biszkoptem.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 8. Wylać tężejącą żelkę brzoskwiniową i wyrównać. Schłodzić do zestalenia.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 9. krem 2- Zrobić tak samo jak poprzedni i wylać na zastygniętą żelkę i wyrównać.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 10. Przykryć jasnym biszkoptem.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 11. Wylać tężejącą żelkę porzeczkową, rozprowadzić i schłodzić do zestalenia.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 12. krem 3- Zrobić identycznie jak poprzednie kremy i wylać na zastygniętą żelkę.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 13. Przykryć ostatnim biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, ale najlepiej całą noc.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 14. Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę, rant i papier. Przykryć grubszą podkładką pod tort i metalową paterą. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 15. Boki wyrównać, ścinając nierówności. Papierem do pieczenia, można zabezpieczyć dół tortu.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 16. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Następnie przesiać tam mleko w proszku i ponownie zmiksować. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem go trochę schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 17. Ponownie posmarować resztą kremu, cały tort i wygładzić. Na bokach można zrobić jakiś wzorek.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 18. drip- cake- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo polewa szybko gęstnieje.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 19. Zdjąć zabezpieczenia na dole. (ja ostrym nożem odcinam przyklejony spód tortu ok. 1 cm. i wyciągam zabezpieczający papier do pieczenia.)
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 20. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej wg :
    /przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 21. Zrobić resztę ozdób, małe stokrotki i listki.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 22. Srebrnym jadalnym barwnikiem pomalować listki i pocieniować róże. Próbnie rozmieścić dekoracje.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 23. Udekorować tort, na dole stokrotkami a na górze różami z listkami. Ja wolę dekoracje układać na zastygniętej polewie. Wtedy łatwiej jest poprzesuwać podczas krojenia tortu. Chyba żeby tort czekała podróż, to lepiej ozdoby przykleić, odrobiną wody. Tort udekorować również, gotowymi dekoracjami, jak topperem i świeczką. Tort przetrzymywać w lodówce.
  • Tort Jubileuszowy - prostokątny z żelkami 24. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować