Tort filiżanka kawy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj wielkość M
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


    krem kawowy:
    500 g masła
    1/2 szklanki cukru
    4 jaja wielkość M
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    poncz:
    1/2 szklanki naparu kawy mocnej
    1/3 szklanki wina białego
    1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

    dekoracja filiżanka:
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki miodu sztucznego

    obsypanie:
    50 g czekolady gorzkiej
    ziarenka kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort filiżanka kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja ubite na biszkopt 1. Biszkopt:
    Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i mieszam mikserem tylko do połączenia się składników. Nie ubijam już masy długo bo straci puszystość. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu
  • biszkopt przed pieczeniem 2. .Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut.
  • biszkopt upieczony 3. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei.
  • czekolada wylana na papier pergamin 4. Czekoladowa masa:
    Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z garnka dodaję miód, mieszam i wstawiam miskę do garnka z gorącą wodą żeby czekoladą się wymieszała dobrze. Wylewam ją na pergamin cienką warstwą.Odstawiam do zastygnięcia. Czekoladę zrywam, formuję ją jak plastelinę. Rozwałkowuję ją na papierze i przez papier żeby się nie kleiła do wałka.Wycinam pasek o szerokości i długości naszej filiżanki i nakładam go na około. Z reszty masy formuję talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą.
  • krem kawowy 5. Krem:
    Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję je. Co jakiś czas zdejmuję miskę z garnka ubijam cały czas i ponownie wstawiam. Chodzi o to żeby jajka się nie zaparzyły. Kawę rozpuszczalną przecieram przez sitko. Do utartego masła dodaję po łyżce jaj, i miksuję. Na końcu dodaję kawę i dalej miksuję.

    Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można..
    Biszkopt obsypuję na około startą czekoladą. Dekoruję ziarnami kawy, ustawiam filiżankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować