Tort filiżanka

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Zrobiłam go dla mamy bo bardzo lubi pić kawę z filiżanki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 8 jaj
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa 1,5 litra śmietany 30%
    6 sztuk śmietan fix
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo
    1 puszka brzoskwiń
    dowolny dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort filiżanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt białka ubić z cukrem do sztywności, dodać żółtka wymieszane z octem wymieszać, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,wymieszać . Przełożyć biszkopt do miski średnica 22 cm wysokość 12 cm i piec 60 min w 180 C.
    Po upieczeniu przekroić na 4 krążki i z największego wyciąć rączkę do filiżanki. Śmietanę wymieszać z śmietan fiksem i ubijać aż zrobi się sztywna, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Krążki przekładać dżemem,śmietaną i brzoskwiniami. Zostawić trochę śmietany do udekorowania tortu. Uformować filiżankę a rączkę przymocować patyczkami do szaszłyków. Ja udekorowałam góra kakaowa a reszta biała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować