REKLAMA

Tort filiżanka

wyświetlono: 1258 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Zrobiłam go dla mamy bo bardzo lubi pić kawę z filiżanki.

opublikowany: 09.03.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 8 jaj
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa 1,5 litra śmietany 30%
    6 sztuk śmietan fix
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo
    1 puszka brzoskwiń
    dowolny dżem
Ocena:

(średnia 4.5 z 198 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt białka ubić z cukrem do sztywności, dodać żółtka wymieszane z octem wymieszać, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,wymieszać . Przełożyć biszkopt do miski średnica 22 cm wysokość 12 cm i piec 60 min w 180 C.
    Po upieczeniu przekroić na 4 krążki i z największego wyciąć rączkę do filiżanki. Śmietanę wymieszać z śmietan fiksem i ubijać aż zrobi się sztywna, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Krążki przekładać dżemem,śmietaną i brzoskwiniami. Zostawić trochę śmietany do udekorowania tortu. Uformować filiżankę a rączkę przymocować patyczkami do szaszłyków. Ja udekorowałam góra kakaowa a reszta biała.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Filiżanka z pomarańczy

Oryginalnie podana sałatka owocowa.

kategoria: Desery opublikowany: 23.03.2014 | wyświetlono: 219 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE