Tort FC Barcelona

4.5 (149 ocen)

  • 1 min

Tort czekoladowo waniliowy ucieszy każdego kibica ;)

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt 1 20x20
    5 jajek
    1 szkl mąki + 2 łyżki
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy

    Biszkopt 2 20x20
    5 jajek
    1 szkl mąki
    1 czubata łyżka kakao
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem waniliowy
    1 budyń waniliowy
    300 ml mleka
    2 czubate łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem

    Krem czekoladowy
    1 budyń czekoladowy
    300 ml mleka
    2 czubate łyżki cukru
    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem

    Nasączenie
    1 cytryna
    około 4 łyżki cukru
    1 szkl wody

    Masa cukrowa:
    około 800 g cukru pudru
    50 g glukozy
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny
    barwnik czerwony, niebieski, żółty

    Masa maślana:
    1/2 kostki margaryny,
    2 łyżki cukru pudru,
    kilka kropli cytryny

    Lukier
    około 7 łyżek cukru pudru
    około 3-4 łyżki wody
    kilka kropli cytryny
    czarny barwnik


    dodatkowo powidła z jasnych i ciemnych śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort fc barcelona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1:
    Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.
  • 2. Biszkopt 2:
    Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.
  • 3. Krem waniliowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Resztę wymieszać z budyniem waniliowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć dodając stopniowo budyń.
  • 4. Krem czekoladowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać w budyniem czekoladowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć dodając rozpuszczoną czekoladę i stopniowo budyń.
  • 5. Masa cukrowa:
    Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dosypać glukozę. Uważać aby jej nie zagotować, dodać margarynę i zdjąć z ognia zanim się całkiem rozpuści. Masę stopniowo dodawać do pudru, wyrabiać, aż będzie plastyczna. Podzielić na kilka części i połączyć z wybranymi kolorami barwników. Schować do woreczka foliowego aby nie wyschła.
  • 6. Nasączenie:Cytrynę obrać ze skórki,pokroić w plasterki, zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić i przelać przez sitko.

    Masa maślana:
    Margarynę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  • 7. Biszkopty przekroić na dwie części. Jasny nasączyć, posmarować powidłami z ciemnych śliwek i połową czekoladowego kremu. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć , posmarować powidłami z jasnych śliwek i całym waniliowym kremem.Dalej jasny biszkopt, nasączenie, powidła ciemne, reszta czekoladowego kremu, na wierzchu położyć ciemny biszkopt, również nasączyć.
  • 8. Całość posmarować masą maślaną. Z masy cukrowej ,o odpowiednich kolorach, wyciąć poszczególne elementy. Można je przykleić smarując odrobiną margaryny.
  • 9. Z podanych składników zrobić czarny lukier i dekoratorem z cienką końcówką obrysować odpowiednie kontury.

Porady

Biszkopty najepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować