Tort fc barcelona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.
2.Biszkopt 2:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.
3.Krem waniliowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Resztę wymieszać z budyniem waniliowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć dodając stopniowo budyń.
4.Krem czekoladowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać w budyniem czekoladowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć dodając rozpuszczoną czekoladę i stopniowo budyń.
5.Masa cukrowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dosypać glukozę. Uważać aby jej nie zagotować, dodać margarynę i zdjąć z ognia zanim się całkiem rozpuści. Masę stopniowo dodawać do pudru, wyrabiać, aż będzie plastyczna. Podzielić na kilka części i połączyć z wybranymi kolorami barwników. Schować do woreczka foliowego aby nie wyschła.
6.Nasączenie:Cytrynę obrać ze skórki,pokroić w plasterki, zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić i przelać przez sitko.
Masa maślana:
Margarynę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
7.Biszkopty przekroić na dwie części. Jasny nasączyć, posmarować powidłami z ciemnych śliwek i połową czekoladowego kremu. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć , posmarować powidłami z jasnych śliwek i całym waniliowym kremem.Dalej jasny biszkopt, nasączenie, powidła ciemne, reszta czekoladowego kremu, na wierzchu położyć ciemny biszkopt, również nasączyć.
8.Całość posmarować masą maślaną. Z masy cukrowej ,o odpowiednich kolorach, wyciąć poszczególne elementy. Można je przykleić smarując odrobiną margaryny.
9.Z podanych składników zrobić czarny lukier i dekoratorem z cienką końcówką obrysować odpowiednie kontury.
Komentarze