Tort Dwa Serca

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Torty z cukierni zawsze były dla mnie zbyt słodkie, dlatego postanowiłam zacząć robić je sama. Początki były trudne jednakże z czasem zaczęło mi to sprawiać ogromną przyjemność. Teraz na każdą rodzinną uroczystość sama przygotowuje domowy tort.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Na biszkopty:
    18 jajek L
    6 szkl. mąki tortowej
    4,5 szkl. cukru
    6 op cukru waniliowego
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    Krem z gorzkiej czekolady:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    250 g serka mascarpone
    250 g śmietanki 36%
    Krem z mlecznej czekolady z kawą:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    250 g serka mascarpone
    250 g śmietanki 36%
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Krem z białej czekolady:
    1 tabliczka czekolady białej
    250 g serka mascarpone
    250 g śmietanki 36%
    Dodatkowo:
    250 g śmietanki 36%
    1 op śmietanfixu
    czerwony barwnik spożywczy lub przecier z malin do zabarwienia masy
    zielony barwnik spożywczy lub zielona galaretka do zabarwienia masy
    1 łyżka kakao
    1 duży słoik dżemu wiśniowego
    1 cytryna
    1/2 szkl. wody gazowanej
    50 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort dwa serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tortu należy zacząć od:
    1) Przygotowania sześciu biszkoptów. Do miski należy wybić trzy białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, następnie dodajemy 3/4 szkl. cukru kryształu i jeden cukier waniliowy. Do tak przygotowanej masy dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy na wysokich obrotach, później należy zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać 1 szkl. mąki tortowej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Przelewamy na tortownicę o średnicy 28 cm i pieczemy przez 30 min bez termoobiegu. Tę czynność powtarzamy sześciokrotnie. Następnie przygotowujemy sobie serce z papieru wielkości naszej tortownicy i wykrawamy każdy z biszkoptów na jego kształt. Można również pominąć te zabiegi i zaopatrzyć się w formę do pieczenia w kształcie serca.
    2) Do przygotowania każdego kremu należy wcześniej roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie ubić na sztywno pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy serek mascarpone miksujemy gdy dobrze się połączy dodajemy bitą śmietanę i krótko mieszamy każdy krem robimy tak samo a do kremu z mlecznej czekolady dodajemy jeszcze dwie łyżki kawy rozpuszczalnej. Wstawiamy je na 10 min do lodówki żeby dobrze stężały.
    3) 250 ml śmietany kremówki ubijamy ze śmietanfixem i również wstawiamy do lodówki posłuży ona nam później do ozdobienia tortu.
    4) Poncz do tortu robimy z 1/2 szkl. wody gazowanej , 50 ml spirytusu i soku z jednej cytryny. ( wodę gazowaną można zastąpić przegotowaną jednakże gazowana lepiej nasącza biszkopt).
    5) Zaczynamy składanie tortu na dwa pierwsze serca, dajemy poncz tak aby były dobrze mokre ale nie rozmoknięte, następnie smarujemy dżemem najlepiej z całymi wiśniami i wykładamy pierwszy krem z gorzkiej czekolady. Układamy następne dwa serca ponownie ponczujemy , smarujemy dżemem i wykładamy krem z mlecznej czekolady. Wykładamy ostanie dwa serca i smarujemy cały gotowy tort kremem z białej czekolady ( boki również).
    6) Całość ozdabiamy bitą śmietaną ze śmietanfixem za pomocą rękawa cukierniczego. Aby zabarwić kremy na ulubione kolory należy dodać niewielką ilość barwnika do części bitej śmietany i dobrze wymieszać. Napisy i ozdoby należy zrobić według własnego uznania boki tortu można obsypać wiórkami kokosowymi lub płatkami czekolady ja osobiście ten rodzaj tortu wolę przyozdobić różyczkami zbitej śmietany.

Porady

Aby ułatwić sobie zadanie z uzyskaniem kształtu serca z biszkoptów można kupić gotową formę w kształcie serca lub dwóch serc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować