Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię piec drożdżówki, jednak ich przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Ciasto drożdżowe jest dla nich bardzo dobrą alternatywą pochłania mniej czasu a przy tym jest równie smaczne.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. cukru kryształ+10 dag
    4 jajka L
    4 szkl. mąki tortowej+20 dag
    3/4 szkl. mleka
    1 szkl. oleju rzepakowego
    sól
    10 dag margaryny
    50 dag czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką 1. Składniki na ciasto należy wysypywać do miski na siebie jedno po drugim w następującej kolejności:
    1) 10 dag drożdży
    2) 1 cukier waniliowy + 1 szkl. cukru kryształ
    3) 4 rozkłócone jajka
    4) 4 szkl. mąki tortowej
    5) 3/4 szkl. letniego mleka
    6) 1 szkl. oleju rzepakowego
    7) szczypta soli
    Tak przygotowane składniki należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godz.
    W tym czasie należy zagnieść kruszonkę z 20 dag mąki, 10 dag cukru kryształu i 10 dag margaryny, następnie wstawić ją do lodówki. Po trzech godzinach składniki ciasta należy wymieszać ze sobą i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto należy wyłożyć wcześniej umyte i odsączone czerwone porzeczki posypać je kruszonką i cukrem kryształem.
    Ciasto należy piec w 180 stopniach przez 1 godzinę bez termoobiegu.

Porady

Zamiast porzeczek można użyć również innych sezonowych owców, takich jakie lubimy najbardziej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować