Tort ''Dwa Michały"

4.5 (157 ocen)

Dziś zapraszam Was na tort orzechowy mega orzechowy z dużą ilością rumu.To chyba jeden z najlepszych tortów orzechowych jaki jadłam do tej pory.Tort wydaje sie pracochłonny i nieco skomplikowany,jednak tak nie jest.Nie będę ukrywać faktu,że to bomba kaloryczna,ale co tam,urodziny są raz w roku

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    203 g cukru drobnego
    45 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Krem michałkowy jasny:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
    250 g białej czekolady
    125 g serka mascarpone
    2 łyżki rumu
    120 g uprażonych,drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
    Krem michałkowy klasyczny:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
    250 g mlecznej czekolady
    125 g serka mascarpone
    2 łyżki rumu
    120 g uprażonych,drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
    Poncz:
    1/3 szklanka wody
    1/3 szklanki ciemnego rumu
    Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą.
    Dodatkowo do dekoracji tortu:
    6 białych ''Michałków''
    6 klasycznych ''Michałków''
    około 170 g orzeszków ziemnych nie solonych,podpieczonych i posiekanych
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ''dwa michały" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek,dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier,nie przerywając ubijania.Następnie dodajemy po kolei żółtka,nadal ubijając.Mąki mieszamy razem,przesiewamy i dodajemy do ciasta.Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 170-180'C przez około 40-45 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm.Odstawiamy do ostygnięcia.Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.Gotowy biszkopt kroimy na 4 blaty.
  • 2. Krem michałkowy jasny:
    W niedużym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę,do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika,dodajemy mleko w proszku i mieszamy do gładkości. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i rum.Mieszamy do momemtu,aż czekolada się całkowicie rozpuści.Jeśli temperatura masy się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać,cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy odstawiamy do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce,najlepiej przez całą noc.Kolejnego dnia rano schłodzoną masę ubijamy mikserem do mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodajemy schłodzone mascarpone i mieszamy.Na koniec dodajemy orzeszki.
  • 3. Krem michałkowy klasyczny:
    W niedużym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę,do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika,dodajemy mleko w proszku i mieszamy do gładkości. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i rum.Mieszamy do momentu,aż czekolada się całkowicie rozpuści.Jeśli temperatura masy się obniży i czekolada wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać,cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy odstawiamy do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce,najlepiej przez całą noc.
  • 4. Wykonanie:
    Pierwszy z blatów biszkoptowych układamy na paterze.Ponczujemy 1/4 mieszanki rumowej. Na wierzch wykładamy połowę białego kremu michałkowego i wyrównujemy.Przykrywamy drugim blatem,ponczujemy 1/3 pozostałej mieszanki rumowej.Na blat wykładamy połowę klasycznego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i ponczujemy go połową pozostałego alkoholu. Na wierzch wykładamy resztę masy michałkowej jasnej i wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Ponczujemy go resztą alkoholu. Pozostałą klasyczną masę michałkową wykładamy na wierzch tortu i wyrównujemy. resztą masy bardzo cienką warstwą smarujemy boki tortu.Boki tortu obsypujemy obficie orzeszkami. ''Michałki'' kroimy na drobne kawałki i dekorujemy nimi wierzch tortu.Schładzamy go w lodówce najlepiej około 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować